V Paríži dostanú všetky stredoškolské dievčatá daňovníkmi hradené ‘antikoncepčné karty’

2,517
Kultúra smrti

23. Marec, 2011 (LifeSiteNews.com) - Od 25. apríla bude každému dievčaťu na strednej škole alebo učňovke v Paríži a okolí vydaná “antikoncepčná karta.” Táto bude zahŕňať štyri poukazy na vyšetrenie, krvný test a troj- až šesťmesačná dávka hormonálnej antikoncepcie, financovanej regiónom.

V júni minulého roku regionálna rada “Ile-de-France” odhlasovala toto opatrenie - a rozpočet - veľkou väčšinou. Toto opatrenie má jeden jasný účel: zaistiť, že neplnoleté dievčatá majú v škole prístup k anonymnému a bezplatnému poradenstvu o antikoncepcii a predpisom, bez vedomia alebo povolenia rodičov.

Tento plán už prebieha a zameriava sa na dievčatá od 14 do 18 rokov. Chlapci v tomto veku obdržia podobné materiály o “sexuálnom zdraví”, poradenstvo a kondómy. 

V tomto školskom roku by malo obdržať túto “kartu” okolo 150,000 mladých. Potenciálna cena sa pohybuje okolo 59 až 204 euro ($85 to $290 U.S.) na človeka, platených daňovníkmi. 

Nápad, poskytovať dievčatám mladším ako 18 rokov prístup k tabletkám a iným hormonálnym  prostriedkom vznikol v regióne Poitou-Charentes. Prezidentka tohto regiónu Ségolène Royal, kandidátka na post prezidenta v roku 2007, sa rozhodla v roku 2009 poskytnúť podobné kupóny stredoškolákom, lebo iba málo dievčat z vidieckych oblastí malo prístup ku centrám pre plánovanie rodiny.

V tom čase bolo Francúzske ministerstvo školstva proti a miestne školské úrady tiež odmietli spolupracovať. Boli presvedčení, že iba centrá pre plánovanie rodiny by mali byť zodpovedné za poskytovanie antikoncepcie neplnoletým, a tak donútili Royalovú aby znova prehodnotila svoj plán.

Tá sa rozhodla, že regionálna rade poskytne doktorov, ktorí budú vykonávať “antikoncepčné prehliadky” pre mladé dievčatá, ale u dievčat to malo len malú odozvu.

Ségolène Royal sa tiež pričinila o zavedenie distribúcie postkoitálnej antikoncepcie všetkými školskými sestričkami v roku 2003.

Vo Francúzskom systéme sociálneho zabezpečenia, sú deti a mladí poistení pod menom ich rodičov. Hoci neplnoletí majú právo na osobné a dôverné lekárske ošetrenia, systém povoľuje rodičom skontrolovať či bola uskutočnená konzultácia a či boli dieťaťu predpísané tabletky. Zástancovia bezplatnej a anonymnej antikoncepcie hovoria, že dievčatá sa boja, že ich rodinný doktor prezradí rodičom, ak si vypýtajú tabletky.

Pôvodný nápad Segolène Royal bol teraz prebratý Parížskym regiónom, ktorý ako prvý spustí túto iniciatívu. Politický konsenzus bol na regionálnej úrovni dosiahnutý po tom, čo za toto opatrenie hlasovala ľavica, zelení a stred, zatiaľ čo prezidentská strana UMP sa zdržala hlasovania.

Medzičasom, Ministerstvo zdravotníctva a športu svojimi decembrovými úradnými smernicami pre regionálne zdravotnícke orgány tiež trvá na tom aby dievčatá mali jednoduchý, bezplatný a anonymný prístup ku antikoncepcii.

Potraty mladistvých vo Francúzsku stúpajú a v súčasnosti predstavujú asi 5% z celkového počtu potratov. Antikoncepcia a sexuálna výchova sú prezentované ako jediná možnosť zníženia tejto štatistiky.

Zároveň však Francúzsko už drží niečo ako svetový rekord za “antikoncepčné pokrytie” plodných žien – cez 95% plodných žien, ktoré sú sexuálne aktívne, používajú nejakú formu antikoncepcie. Zatiaľ, čo toto percento stúpa, percento potratov neklesá: 77% potratov je vykonaných na ženách, ktoré pri počatí použili nejakú formu antikoncepcie.