Austrália: Pro-life hnutie nepovolené na akademickej pôde

1,364
Kultúra smrti

5. november 2012 (LifeSiteNews.com) – Študentská únia jednej z najprestížnejších austrálskych univerzít nechce prijať za člena kontroverzné pro-life orientované hnutie. Tým pádom hnutiu nebude poskytovať finančnú podporu ani reklamu.

Študentská únia Univerzity Nového Južného Walesu (UNSW), známa pod názvom Arc, začiatkom tohto mesiaca odmietla spoluprácu s pro-life hnutím LifeChoice UNSW. Toto rozhodnutie prišlo po úspešnom návrhu zriadiť prvé austrálske pro-life hnutie na akademickej pôde Univerzity v Sydney.

Na základe tohto rozhodnutia LifeChoice UNSW nebude mať nárok na financovanie svojej činnosti, používanie univerzitných priestorov a propagáciu hnutia na akademickej pôde.

Študentská komisia pre rozvoj (SDC), ktorá spravuje študentskú úniu Arc, uviedla, že LifeChoice UNSW odmietla prijať, pretože v činnosti tohto hnutia vidí isté prekážky.

Správca Študentskej komisie, Chris Antonini, pre univerzitný magazín Tharunka uviedol, že hnutie si stanovilo dva ciele – viesť verejnú diskusiu a propagovať dôstojnosť ľudského života od počatia až po prirodzenú smrť. Podľa neho si však navzájom tieto ciele odporujú.

Prezidentka hnutia LifeChoice UNSW Anna Fernonová tvrdí, že dôvod, ktorý komisia uviedla, je len výhovorkou, aby utíšili hlas pro-life skupiny na univerzite.

„Som sklamaná z nehoráznej ideologickej predpojatosti v rozhodnutí spoločenstva Arc,“ uviedla Fernonová.

Dodáva: „To, že nechcú prijať LifeChoice, je len otázka predsudkov pár študentov, ktorí zastávajú v klube rozhodujúce pozície. Vôbec to nepredstavuje mienku širšieho študentského zboru.“

Hnutie, ktoré funguje od augusta, čelí ostrej opozícii aj zo strany iných študentov. Tí sa pokúsili narušiť každoročnú inauguračnú členskú schôdzu hádzaním kondómov na účastníkov. Dokonca spustili online petíciu proti členstvu LifeChoice v univerzitnej únii.

Fernonová tvrdí, že Študentská komisia neustále menila svoje dôvody, prečo LifeChoice nechce prijať. Neskôr komisia hnutiu odkázala, že majú podozrenie, že sa ich činnosť „zameriava na ženy z univerzity“.

Fernonová uviedla, že vyjadrenie komisie bolo „extrémne zastrašujúce“, a to najmä spôsob, akým presadzovala názor, že by skupina mohla obťažovať ženy na akademickej pôde.

„Posudzujú klub na základe vecí, ktoré nikdy nevykonal...náš klub vie preukázať, že nie je zameraný výlučne na ženy,“ uviedla prezidentka LifeChoice.

Podľa nej rozhodnutie Študentskej komisie potlačilo slobodu prejavu na akademickej pôde. Zároveň vyzdvihla prístup popredného etika zastávajúceho potraty, Petra Singera, ktorý začiatkom tohto roka verejne podporil právo na slobodu prejavu hnutia LifeChoice na univerzite v Sydney.

„Potraty a eutanázia vyvolávajú veľa otázok a názorov. Avšak právo študentov vstúpiť do diskusie o kontroverzných témach nie je podmienené tým, či s nimi súhlasia alebo nie,“ povedala Anna Fernonová.

„Tu nejde o to, či je niekto pro-life alebo zastáva opačný názor. Veľa ľudí, ktorí nesúhlasia s našimi názormi, ako napríklad Peter Singer, podporuje naše právo mať zastúpenie na akademickej pôde.“

Prvé austrálske akademické pro-life hnutie LifeChoice USYD v júni čelilo viacerým problémom, keď sa proti jeho predstaviteľom postavila silná opozícia Univerzitnej únie spolu so študentmi, ktorí protestovali proti ich činnosti.

Počas debaty na Zastupiteľskej študentskej rade na veľké sklamanie jednotlivých prezidentov klubov, hnutie LifeChoice USYD prežilo tesné hlasovanie s výsledkom 36:34.

Annabel Osbornová, referentka študentskej únie a členka študentskej rady, v júni pre noviny The Australian uviedla, že hnutie čelilo silnej opozícii.

„Nepredpokladá sa, že by za tým bola lobistická skupina. Napriek tomu si myslím, že pocit bezpečia žien na univerzite je dôležitejší, než financovania a zastrešovanie hnutia pro-life orientovaných ľudí,“ uviedla Osbornová. 

Napriek počiatočnému rozhorčeniu v LifeChoice UNSW Anna Fernonová uviedla, že sa hnutie bude aj naďalej uchádzať o členstvo v univerzitnej únii Arc.