Španielska vláda ruší potraty handicapovaných bábätiek

1,562
Kultúra života

Madrid, Španielsko, 25. júl 2012 (LifeSiteNews.com) - Alberto Ruiz-Gallardón, španielsky minister spravodlivosti, oznámil, že pripravovaná reforma zákona o potratoch vylúči deformitu plodu ako dôvod pre zabíjanie nenarodených.

<?xml:namespace prefix = o />

Zrušenie potratu na žiadosť počas prvých 14 týždňov tehotenstva, ktorý bol umožnený predchádzajúcou vládou, by znamenalo návrat k Zákonu  podmienok. Podľa jeho ustanovení by potrat v určitých špecifických prípadoch nebol trestný,  ako uviedol Ruiz-Gallardón pre španielske noviny La Razón.

Minister spravodlivosti vyhlásil, že Španielsko neobnoví starý zákon v celom rozsahu, pretože skúsenosti ukazujú, že niektoré jeho aspekty sa musia prepracovať. Na otázku, ktoré sú to, odpovedal: „Predpokladám, že jeden. Nerozumiem, prečo sú nenarodené deti bez ochrany. Je dovolené, aby boli potratené z dôvodu, že majú nejaký druh postihnutia alebo deformity.“

„Z etického hľadiska sa mi zdá nemysliteľné, že sme tak dlho žili s touto právnou úpravou. Podľa môjho názoru by nenarodeným deťom, u ktorých sa zistili nejaké chýbajúce schopnosti, ktoré iné nenarodené deti majú, mala byť poskytnutá rovnaká úroveň ochrany, ako nenarodeným deťom bez postihnutia alebo deformity,“ dodal Ruiz-Gallardón.

Minister, ktorý čelí kritike pre nenapĺňanie sľubov kampane Ľudovej strany reformovať zákon o potratoch vyhlásil, že zavedenie zákona v tejto veci predpokladá do konca roka.

Podľa štatistík zverejnených v La Razon je až 90 % postihnutých alebo deformovaných detí v Španielsku usmrtených v maternici matky. Za posledných päť rokov to celkovo predstavuje viac ako 16 000 detí.

Zatiaľ čo španielski ľavicoví socialisti kritizujú navrhovanú reformu, skupina obhajujúca deti s Downovým syndrómom - Down Spain, uvítala návrh ako krok smerom k uznanie práv zdravotne postihnutých.

Organizácia vyjadrila svoju spokojnosť s vyhláseniami ministra spravodlivosti. Takýmito opatreniami sa podľa nich dosiahnu skutočné sociálne zmeny, pretože po prvýkrát sa všetkým umožní rovnosť podmienok pre život.

Ruiz-Gallardón, ktorý v minulosti v Ľudovej strane mal skôr povesť nepríjemného človeka, si týmto získal jednoznačnú podporu súčasného predsedu strany Carlosa Floriana.

Floriani označil vyhlásenia Ruiz-Gallardóna za absolútne dokonalé a dodal: „Vsádzame na ochranu práv najzraniteľnejších, takže to, čo hovorí minister, sa zhoduje s etickým a politickým presvedčením a princípmi Ľudovej strany.“