Austrálska opozícia neúnavne bojuje za legalizáciu eutanázie

1,465
Kultúra smrti

SYDNEY, Austrália, 3. júl 2012 (LifeSiteNews.com) - Od roku 2002 bolo austrálskemu parlamentu predstavených viac ako 19 návrhov zákona na legalizáciu eutanázie. Posledné hlasovanie sa konalo 15. júna a skončilo v jej neprospech počtom hlasov 22:20.

Na základe rozmáhajúceho sa problému Austráliu nedávno poctil svojou návštevou aj Alex Schadenberg, výkonný riaditeľ Koalície na prevenciu eutanázie, ktorý je zároveň jedným z vedúcich svetových odporcov eutanázie a asistovanej samovraždy.

Jeho pobyt v troch najväčších austrálskych mestách trval týždeň a predniesol svoj príhovor aj na každoročnej tradičnej večeri Koalície za život v Melbourne.

"Jedným z dôvodov, prečo milujem túto prácu, je jej význam a charakter ľudí, ktorých stretávame. Počas mojej cesty sa mi to potvrdilo do bodky," vyhlásil Paul Russell, výkonný riaditeľ HOPE: Prevencia eutanázie a asistovanej samovraždy. "Bola to skvelá skúsenosť v budovaní nových združení a nových sietí. Spoznali sme ľudí s rôznymi skúsenosťami a zázemím, ktorí s nami bojujú za rovnakú vec."

Krátko predtým, ako Schadenberg pricestoval do Tasmánie, predstavil líder zelených Nick McKim ďalší návrh zákona v prospech eutanázie. Schadenberg zorganizoval tlačovú konferenciu a varoval miestnych zástupcov parlamentu pred skúsenosťami iných štátov, v ktorých sa eutanáziu podarilo zlegalizovať.

Počas jeho prítomnosti oznámil svoje plány aj Philip Nitschke - najhorlivejší presadzovateľ eutanázie v Austrálii, ktorý chce v prípade schválenia návrhu zákona zriadiť prenosné eutanačné kliniky.

V programe miestnej novozélandskej televízie sa Schadenberg zapojil do dynamickej diskusie s členkou parlamentu Maryan Streetovou, ktorá v súčasnosti pripravuje návrh zákona s názvom Voľba ukončenia života.

Hlavu Koalície na prevenciu eutanázie znepokojili tiež udalosti v jeho rodnej Kanade, kde 15. júna sudkyňa Lynn Smithová označila zákony proti asistovanej samovražde za protiústavné.

Koalícia vyzýva Kanaďanov, aby naliehali na ministra spravodlivosti Roba Nicholsona, aby čo najskôr apeloval na odvolací súd.

LifeSiteNews prinieslo exkluzívne video, v ktorom Schadenberg empaticky vysvetľuje všetky nebezpečenstvá legalizácie eutanázie a asistovanej samovraždy a vysiela naliehavú prosbu k svojim rodákov, aby oboznámili s udalosťami v Austrálii aj ministra spravodlivosti.