Srdcervúce svedectvo o čínskej politike jedného dieťaťa

1,710
Kultúra smrti

Washington, D.C., 9. júl 2012 (LifeSiteNews.com) – „Čínska politika jedného dieťaťa predstavuje najdlhšie trvajúce a najrozsiahlejšie porušovanie ľudských práv, aké kedy tento svet videl,“ povedal pred Kongresom dnes poobede Steven Mosher, prezident Inštitútu pre výskum obyvateľstva (PRI). Skôr, než sa príhovor skončil, mohla sa komora tvárou v tvár stretnúť s jednu z tisícok obetí nútených potratov. Tie vykonávajú čínske úrady každý deň za účelom plnenia Pekingom nariadenej politiky jedného dieťaťa.

Guo Yanling uniesli pracovníci Výboru pre plánovanie čínskej rodiny v roku 1995, keď bola takmer v 8. mesiaci tehotenstva, čakajúc svoje tretie dieťa. Vystrašení dedinčania ignorovali jej volanie o pomoc, keď ju vtlačili do dodávky, zapchali jej ústa a odviezli do Druhej ľudovej nemocnice v Nanningu. Tam ju podľa vlastných slov držali „zabijaci v bielom“.

„Po tom, čo nejaká žena v bielom stlačila rukami moje brucho a zistila polohu hlavičky dieťatka, vpichla veľkú, dlhú, smrteľnú ihlu hlboko do môjho brucha“, spomínala pred výborom. To, že čakala chlapčeka, zistila, keď jeho telíčko vopchali do plastového vreca neďaleko nej. Po tom, ako jej povedali, aby prestala nariekať, pozbierala silu a odišla z izby.

Pozorovala lekárov, ako sa potichu presúvali z izby do izby a v rýchlosti vykonávali potraty. „Po každom zabití hneď odišli,“ povedala.

Keď Yanling, ktorá je kresťankou, odišla z nemocnice, videla veľký kôš plný tiel mŕtvych novorodencov a odpadkov.

Jej svedectvo dalo Výboru pre zahraničné veci (ďalej len výbor) ľudskú tvár, ktorá reprezentuje nespočetné množstvo anonymných žien, zneužitých národným systémov rodinného plánovania.

Prezident Pomoci Číne Bob Fu uviedol pred výborom, že príbeh Yanling, aj keď tragický, nie je nezvyčajný.

Fu a Reggie Littlejohn z organizácie Ženské práva bez hraníc pripomenuli výboru nedávne príbehy Cao Ruyi, ktorá bola prepustená po medzinárodnom nátlaku, ale stále je v nebezpečenstve; Feng Jianmei, stále zadržiavanej v nemocničnom väzení po tom, čo jej donosené dieťatko bolo násilne potratené; Hu Xia, násilne donútenej k potratu v takmer 8. mesiaci tehotenstva a Zhang Weng Fang, ktorá zverejnila svoju vlastnú skúsenosť s násilným potratom a sterilizáciou z roku 2008, aby sa uistila, že „žiadna ďalšia rodina nikdy nebude musieť prejsť tým, čím prešla ona“.

Moshner uviedol, že PRI vyšetrovacie tímy navštívili päť provincií v Číne a zaznamenali 80 hodín rozhovorov, ktoré dokazujú, že Peking o svojich nútených postupoch klame. Podľa jeho slov menšiny, ako Manchu, Uyghur a Tibeťania nie sú vyňatí z politiky jedného dieťaťa, ako uvádza vláda. Úrady pre plánovanie rodiny dohliadajú na také zneužitia ako „únos a predaj ilegálnych detí“ alebo vyhrážanie sa dedinčanom, že zničia ich domovy, ak nezaplatia astronomické pokuty za porodenie viac ako jedného dieťaťa. 

Podľa slov Moshera, pokuty môžu dosiahnuť 9-násobnú výšku ročného rodinného príjmu. V jednom meste predpisy vyvesené na verejných priestranstvách varujú: „Páry, ktoré už majú druhé alebo v poradí ďalšie dieťa, by sa mali dať sterilizovať“.

Mnohé z toho sa deje v krajoch, ktoré Populačný fond OSN (UNFPA) považuje za modelové. „UNFPA tvrdí, že sú to umiernené sily v Číne, ktoré si nepripúšťajú realitu svojej spoluúčasti na nátlaku,“ uviedol.

Tí, ktorí predniesli svoje svedectvo, vyzvali Obamovu administratívu k vyvíjaniu nátlaku na Čínu, aby zrušila potratové kvóty. Ďalej žiadali stíhanie úradníkov zodpovedných za potrat Feng Jianmei, zákaz vstupu do USA pre úradníkov kontroly rastu populácie a zodpovednosť amerických spoločností, ktoré vlastnia továrne v Číne, za spoluprácu s brutálnym režimom. Taktiež vyzývajú, aby sa zaistilo, že prostriedky amerických fondov nebudú použité na podporu nútených potratov.

Požiadali tiež Kongres, aby schválil uznesenie podobné rezolúcii prijatej Európskym parlamentom, ktorá odsúdila čínsky prístup.

Littlejohn, citujúc LifeSiteNews.com vo svojom prejave pred Kongresom uviedla: „Či už ste pro-life alebo ste za slobodu voľby (pro-choice), nikto nepodporuje nútené potraty, pretože tam neexistuje možnosť výberu.“

Žiaľ, UNFPA aj Medzinárodná federácia pre plánované rodičovstvo „spolupracovali s čínskou mašinériou na kontrolu rastu populácie“, vyhlásila.

Zatiaľ čo sa Američania snažia odhadnúť, akú formu nátlaku zvoliť zvonku, podľa názoru Boba Fu sa Čína začína meniť zvnútra. Podotkol, že obaja, Feng Jianmei aj jej manžel sú kresťania, a kresťanmi sú aj právnici, ktorí ich zastupujú.

„V čínskej spoločnosti, kde politická korupcia a morálny bankrot prevažujú nad etikou, poskytuje kresťanská viera silnú podporu pri presadzovaní ľudovej spravodlivosti a lásky. Rovnako im dáva odvahu vzoprieť sa zlým silám," povedal.

Pondelkové rokovanie sa konalo pred Podvýborom pre Afriku, globálne zdravie a ľudské práva, ktorému predsedá republikán Chris Smith.

Fu povedal kongresmanovi Smithovi, že opatrenia budú navždy zapísané v histórii ľudských práv v Číne i na celom svete.