Viedenskí kňazi sa nemusia vzdať členstva v protikatolíckej skupine

2,431
Kultúra smrti

Viedeň, 29. jún 2012 (LifeSiteNews.com) – Mesiace po tom, čo pápež Benedikt XVI. a Vatikán oficiálne žiadali prijatie opatrení, viedenský arcibiskup Christoph Schönborn zverejnil svoje rozhodnutie. Skupine kňazov oznámil, že sa nemusia vzdať svojho členstva v disidentskej organizácii namierenej proti učeniu katolíckej cirkvi. Kardinálov hovorca uviedol, že kňazi zapojení do Iniciatívy, ktorá minulý rok vydala list s názvom “Výzva k neposlušnosti“, musia odvolať list a odmietnuť používanie slova “neposlušnosť“.

„Môžete zostať členom kňazskej Iniciatívy pokiaľ sa primeraným spôsobom budete dištancovať od ‘Výzvy k neposlušnosti’,“ uviedol vo verejnom vyhlásení hovorca cirkvi Nikolaus Haselsteiner.

„V priemernej obchodnej spoločnosti nemôže vedúci oddelenia povedať, že sa nestará o to, čo hovorí generálny riaditeľ,“ dodal.

Minulý mesiac povedal kardinál Schönborn kňazom, že podporovateľom manifestu nebude povolené viesť miestne dekanáty alebo skupiny farností. V prípade, že sú dekanmi v súčasnosti, nebudú opätovne vymenovaní.

Otec Helmut Schüller, líder Iniciatívy, uviedol, že toto vyhlásenie ako prvé signalizovalo opatrenia namierené proti Iniciatíve zo strany katolíckeho vedenia v Rakúsku. Vyhlásil, že jeho skupina reprezentuje 10 % rakúskych kňazov.

Iniciatíva rakúskych kňazov vydala v júni 2011 list vyžadujúci “reformu“ katolíckeho učenia, ktorá by sa týkala umožnenia ženám a ľuďom v manželstve stať sa kňazmi. Ďalej žiadali, aby sa sväté prijímanie neodopieralo nekatolíkom, rozvedeným a ľuďom, ktorí opätovne vstúpili do manželstva. V čase vydania zostala výzva bez námietok zo strany viedenských katolíckych autorít. Výzva však získala podporu kňazov z Nemecka, Írska, Belgicka a USA.

Nečinnosť vo Viedni však nahnevala pápeža a úradníkov vo Vatikáne. Počas Veľkej noci pápež Benedikt využil jednu z najdôležitejších liturgických osláv katolíckeho roka týkajúcu sa podstaty katolíckeho kňazstva, aby dôrazne uviedol na pravú mieru situáciu v Rakúsku. Vyjadril sa tak po desiatich mesiacoch mlčania.

Schönborn po zverejnení, že z Ríma dostal list, v ktorom bol vyzvaný prijať opatrenia, uviedol pre média, že mal v úmysle žiadať od skupiny “vysvetlenie“. Predstavitelia viedenskej cirkvi opakovali, že problematické bolo len použitie slova “neposlušnosť“.

„Musí existovať vysvetlenie “Výzvy k neposlušnosti“. Ako biskupi sme od začiatku tvrdili, že slovo “neposlušnosť“ neobstojí. Podľa môjho názoru je potrebné objasnenie, verejné vyhlásenie a musí k tomu dôjsť čoskoro,“ povedal kardinál.

Jeden z kňazov, zakladajúci člen Iniciatívy, reagoval s odporom na nové pravidlá a pre Reuters uviedol, že zostane pôsobiť ako kňaz v dvoch farnostiach viedenskej arcidiecézy. Otec Peter Meidinger povedal, že po kardinálovom vyhlásení odstúpil z postu dekana.

„Hovoril som s arcibiskupom a nedá sa povedať, že som si musel vybrať. Mal som dojem, že nemám inú možnosť, preto odstupujem a uvoľňujem svoje miesto,“ povedal v stredu pre Reuters.

„Pre mňa je dôležitá Iniciatíva kňazov a nie termín ‘neposlušnosť,“ uviedol kňaz. „Pojem občianska neposlušnosť sa používa, keď lídri jednoducho nie sú pripravení načúvať ľuďom“.