Umrela, aby jej dieťa mohlo žiť

2,282
Kultúra života

RÍM, 25. jún 2012 (LifeSiteNews.com) - Keď sa Chiara Corbellová dozvedela, že čaká tretie dieťa, bola to pre ňu radostná správa. Život tejto mladej talianskej matky však skončil tragicky - zomrela v júni tohto roku po tom, ako odložila liečbu rakoviny, aby tak zachránila svoje milované dieťa. 

Tento príbeh sa podobá životu rímskokatolíckej svätice Gianny Mollovej. Podobne ako ona sa Chiara a jej manžel Enrico Petrillo dali na pozoruhodnú cestu viery v roku 2010, keď sa dozvedeli, že čakajú Francisca, a že Chiara trpí agresívnou formou rakoviny. Informovalo o tom spravodajstvo Catholic News Agency (CNA).

Táto správa bola pre manželský pár obzvlášť bolestná, pretože Franciscovi starší súrodenci Maria a David zomreli krátko nato, ako sa narodili. Chiara a Enrico stali obľúbenými pro-life hovorcami - rozprávali o tých pár cenných momentoch so svojimi prvými dvoma deťmi, kým ešte žili.

Tentokrát lekári povedali, že Francisco je zdravý a vyvíja sa normálne. Takže keď Chiare poradili, aby okamžite začala s liečbou rakoviny, odmietla s tým, že počká do mája 2011, kým sa Francisco narodí. Rakovina nasledujúci rok postupovala. Chiara prestala vidieť na jedno oko predtým, ako 13. júna 2012 podľahla chorobe.

„Idem do neba postarať sa o Mariu a Davida, ty tu ostaň s ockom. Budem sa za teba modliť,“ napísala Chiara v liste malému Franciscovi týždeň pred smrťou.

Zádušnú svätú omšu za Chiaru celebroval kardinál Agostino Vallini, generálny rímsky vikár, ktorý nazval Chiaru „druhou Giannou Berettou.“

Svätá Gianna Beretta Mollová bola talianskou pediatričkou, ktorá zomrela v roku 1962 na komplikácie spôsobené fibrómom (nezhubný tkanivový nádor, pozn.prekl.) na maternici. Odmietla nielen potrat, ale aj hysterektómiu (chirurgické odstránenie maternice, pozn.prekl), pretože čakala štvrté dieťa.

Pre ostatných ľudí, ako aj pre šťastne ženatého Enrica, je tento prípad tragédiou. Napriek tomu posledné rozhovory poukazujú podľa slov mladého manžela na „príbeh lásky na kríži“, ktorý porazil dokonca aj smrť.

„Pravdou je, že tento kríž - ak ho prijmete s Kristom - prestane byť taký nepríjemný, ako vyzerá. Ak v Neho veríte, zistíte, že tento kríž, tento oheň, nepáli, a že pokoj sa dá nájsť v utrpení a radosť v smrti,“ povedal podľa CNA Enrico. „Tento rok som strávil veľa času uvažovaním o tej pasáži z Písma, ktorá hovorí, že Pán dáva jarmo, ktoré je príjemné a bremeno, ktoré je ľahké.“

„Keď som sa zvykol pozerať na Chiaru predtým, ako zomrela, samozrejme som bol veľmi rozrušený. Nazbieral som ale odvahu okolo ôsmej ráno - pár hodín predtým ako Chiara naobed zomrela - a položil som jej otázku.“

„Povedal som: „Ale Chiara, láska moja, je toto jarmo skutočne príjemné, ako hovorí Pán?“ Pozrela sa na mňa, usmiala sa a jemným hlasom povedala: „Áno, Enrico, je veľmi príjemné.“‘

„V tomto zmysle nevidela celá rodina Chiaru zomrieť s pokojom - ale naplnenú šťastím -  a to je niečo úplne iné.“

Enrico sa vyjadril, že keď bude starší, svojmu synovi Franciscovi povie, že najdôležitejšou vecou v živote je nechať druhých, aby ho milovali, aby tak sám mohol milovať a šťastne zomrieť. Tiež mu povie, že práve to spravila jeho matka Chiara.

„Dovolila druhým, aby ju milovali a v istom zmysle si myslím, že týmto spôsobom milovala každého,“ povedal. „Vnímam ju intenzívnejšie než kedykoľvek predtým. Po tom, ako som ju mohol vidieť zomrieť šťastnú, smrť už pre mňa nepredstavuje výzvu.“