Kardinál: Ak zamestnávatelia zabezpečujú svojim zamestnancom antikoncepciu, hrešia

1,765
Kultúra života

WASHINGTON, 10. apríla 2012 (LifeSiteNews.com) – Nasledujúce vydanie Catholic Action Insight Thomasa McKenna na EWTN vyvolá ohnivé diskusie medzi katolíkmi o hroziacom príkaze útočiacom na náboženskú slobodu. V tomto interview kardinál Raymond Burke prehovorí prvý raz na verejnosti o otázkach viery, náboženskej slobody a trestnej zodpovednosti v súvislosti s hrozbou tohto príkazu pre zamestnávateľov.

„Je to požehnanie, že nám bolo poskytnuté toto interview s kardinálom Raymondom Burkem, ktorý vysvetlil, aký má byť katolícky postoj voči právu na náboženskú slobodu, morálnu dilemu pre katolíckych zamestnávateľov, ktorí poskytujú antikoncepciu svojim zamestnancom a poskytne všeobecné vysvetlenie a stanovisko k roli cirkvi  v čase vládnych zásahov do ústavného práva na „náboženskú slobodu, ” povedal Thomas McKenna, prezident Katolíckej akcie pre vieru a rodinu (Catholic Action for Faith and Family).

Thomas a jeho filmový tím sa nedávno vrátili z Vatikánu, kde toto interview natočili.

Existuje veľa liberálnych katolíkov a Obamových prívržencov, ktorí sa snažia oddeliť a zmiesť veriacich v otázke jeho útoku  na náboženskú slobodu a hroziaci príkaz pre zamestnávateľov poskytovať poistenie, ktoré zahŕňa bezplatnú antikoncepciu, lieky vyvolávajúce potrat a sterilizáciu. Kým iní, ktorú sú proti príkazu, tvrdia, že otázka antikoncepcie by mala byť úplne oddelená od diskusie o náboženskej slobode.

V skutočnosti sú tieto otázky úplne neoddeliteľné, pretože sa vzťahujú na katolícku prax a morálne bremeno, ktoré je položené na svedomie zamestnávateľov poskytujúcich antikoncepciu. Iba tí, ktorí rozumejú ťažkému morálnemu zlu antikoncepcie a potratu, rozumejú tomu, že katolícka cirkev nikdy neustúpi v týchto otázkach, pretože keby tak urobila, viedlo by to k večným následkom pre tých, ktorých sa to týka.

Keďže katolíci majú ohľadom tohto všetkého tak veľa otázok, prvý takýto príkaz prezidenta Obamu ohľadom zdravotníckej starostlivosti  ohlásil obdobie katechézy a vzdelávania pre katolíkov, ktorí sa snažia skutočne porozumieť tomu, o čo tu ide. Sú pripravení zúčastniť sa odporu voči rozkazu, hoci verejným postavením sa za vec s cirkevnými predstavenými sa snažia definitívnejšie si vyjasniť svoje vlastné povinnosti ako katolíkov.

Dole je niekoľko úryvkov z tohto ‘must see’ interview, ktoré EWTN odvysielala v stredu, 11. apríla. Kardinál Burke prejavuje solidaritu s americkými biskupmi a Americkou konferenciou katolíckych biskupov v obrane a obhajobe pôvodnej a nemennej cirkevnej dogmy. Zdôrazňuje aj dôležitú úlohu biskupov, arcibiskupov a kardinálov, ktorí musia slúžiť ako pastieri svojho stáda:

Thomas McKenna: „Je skvelé vidieť ako veriaci držia s hierarchiou...Ako Vaša eminencia vníma úniu solidarity našich biskupov?”

Kardinál Burke: „Áno, dostal som e-maily a listy od laických veriacich, ktorí hovoria, že podporujú svojich biskupov na sto percent , a ktorí vyjadrili svojim biskupom svoju vďaku a uistili ich, že chcú byť naďalej statoční a nedajú sa podviesť žiadnou falošnou prispôsobivosťou, ktorá je v skutočnosti stále tým istým spôsobom správania, ktorý sme už žiaľ príliš dlho zažívali v našej krajine, ktorá je úplne sekulárna, a preto je namierená proti životu a proti rodine. Veľmi obdivujem odvahu biskupov. Zároveň verím, že spolu so mnou povedia, že nerobia nič iné, len svoju povinnosť. Biskup má chrániť svoje stádo, a keď sa nejaký jednotlivec alebo vláda pokúsi  nútiť stádo konať proti svojmu svedomiu proti jednému zo svojich najzákladnejších predpisov, potom majú biskupi prísť brániť tých, ktorí sú zverení do ich pastorálnej starostlivosti. Takže som hlboko vďačný všetkým biskupom, ktorí o tomto hovorili, a ktorí povzbudzujú členov svojho stáda, aby tiež prehovorili, pretože naša vláda potrebuje porozumieť, že to, čo sa deje s týmto rozkazom, je proti všetkým základným ľudským právam, právu konať podľa svojho svedomia a zároveň proti základom nášho národa.”

Thomas McKenna: „Takže katolícky zamestnávateľ, povedzme to, ako to je, poskytne antikoncepciu, týmto spôsobom by to bola spoluúčasť na hriechu…hriechu antikoncepcie alebo hriechu poskytovania antikoncepcie, ktorá by potratila dieťa, nemám pravdu?”

Kardinál Burke: „Máte pravdu. Nie je to len otázka toho, čo nazývame „materiálna spoluúčasť” v zmysle toho, že keď zamestnávateľ poskytuje toto poistné plnenie, materiálne zabezpečuje antikoncepciu, ale tiež „formálna spoluúčasť”, pretože koná vedome a slobodne a sprístupňuje ju ľuďom. Neexistuje spôsob ako toto ospravedlniť. Je to úplne nesprávne.”

Tento komentár vysoko postaveného kardinála je k dnešnému dňu najjasnejšie vysvetlenie otázky zamestnávateľovej trestnej zodpovednosti za poskytnutie antikoncepcie, sterilizácie a potratovo pôsobiacich liekov v poistení pre zamestnancov. Kardinál Burke neobyčajne jasne osvetlil túto kontroverznú otázku, ktorá bola v rozpore s cirkevným učením na túto tému medzi katolíckymi inštitúciami a univerzitami tu v Spojených štátoch.

Kardinál Burke vydal verejné vyjadrenie podpory pre katolíkov, ktorí podpísali petíciu Zastavte príkaz na kontrolu pôrodnosti.

Pre viac informácií o celom interview a ďalšie vysielacie časy, kedy je možné interview vidieť na EWTN alebo pozrieť si ho celé, potom čo bude odvysielané, prosím navštívte Catholic Action.

Jenn Giroux je zdravotná sestra, prolife aktivistka a katolícka rečníčka. S manželom Danom majú 9 detí a žijú v Cincinnati v Ohiu.