Do väzenia za prederavenie kondómov?

1,746
Kultúra smrti

Halifax, 6. jún 2012 (LifeSiteNews.com) - Súdne konanie s mužom z Nového Škótska odsúdeného za sexuálne napadnutie pokračuje. Minulý rok bol tento muž uznaný vinným z toho, že mal sex so svojou priateľkou, pričom predtým urobil diery do jej kondómov. Jeho právnik teraz žiada odvolací súd, aby vzal do úvahy širšie spoločenské dôsledky podvodu pri používaní antikoncepcie.

V pondelok 4. júna obhajca Luke Craggs na súde uviedol, že žaloba podaná na Craiga Jareta Hutchinsona môže byť inšpiráciou pre iných na začatie súdneho konania voči každému, kto ohľadom používania antikoncepcie nehovorí pravdu. To môže „viesť k neželaným dôsledkom.“ Napríklad odmietnutie platiť výživné na dieťa, pretože sexuálna partnerka povedala svojmu partnerovi, že neotehotnenie.

Podľa novín The Chronicle Herald Craggs v súdnej sieni Halifaxu uviedol: „Som si istý, že množstvo zatrpknutých mužov čaká len nato, že sa s prípadom odvážite ísť na Najvyšší súd. Sú presvedčení, že keďže v prvom rade dieťa  nechceli, nemali by ho ani finančne podporovať.“

„Zdá sa, že toto by mohol byť jeden z dôsledkov, ktoré z prípadu môže vzísť.“

Prokurátor Jim Gumpert po vypočutí sudcami odvolacieho súdu údajne pripustil, že rovnako aj žena by mohla byť obvinená v prípade, ak svojmu partnerovi klame o užívaní antikoncepčných tabletiek.

„V tomto prípade je veľa nezvyčajných sociálnopolitických a právnych otázok,“ uznal Gumpert.

V roku 2009 bol Hutchinson súdený a následne Najvyšším súdom v Novom Škótsku zbavený obvinenia zo sexuálneho napadnutia.

V priebehu súdneho konania v roku 2006 sa zistilo, že Hutchinson za účelom zachrániť vzťah so svojou priateľkou ihlou prederavil všetky jej kondómy, ktoré následne použil pri sexe dúfajúc, že otehotnie.

Žena, ktorej totožnosť zostala utajená, aj otehotnela. Rozhodla sa však podstúpiť potrat, ktorého výsledkom bola infekcia maternice vyžadujúca lekársku liečbu.

Sudca Najvyššieho súdu Gerald Moir uznal konanie Hutchinsona za  podvodné a “podlé“, ale nenapĺňa znaky trestného činu sexuálneho napadnutia a preto uznal Hutchinsona nevinným.

Rozhodnutie bolo zrušené odvolacím súdom v Novom Škótsku, ktorý nariadil nové konanie založené na tom, že žena s nechráneným sexom nesúhlasila.

28. septembra 2011 Najvyšší súd v Novom Škótsku uznal Hutchinsona vinným zo sexuálneho napadnutia.

Počas pojednávania prokurátor obvinil Hutchinsona z ohrozenia života jeho priateľky poškodením kondómov.

Avšak sudca Richard Coughlan vyhlásil, že žalobcovi sa nepodarilo preukázať súvislosť medzi tehotenstvom ženy a použitím poškodených kondómov. Ďalej usúdil, že tehotenstvo nie je život ohrozujúci stav.

Počas vyhlasovania rozsudku sudca Coughlan povedal: „Ak vezmem do úvahy dôkazy, nebolo preukázané, že pán Hutchinson svojím konaním vystavil život (ženy) riziku. Prokurátor nedokázal, že konanie pána Hutchinsona ohrozilo (jej) život.“.

2. decembra bol Hutchinson odsúdený na 18 mesiacov väzenia. Avšak 15. decembra bol prepustený na kauciu 5 000 dolárov.

Na pondelkovom pojednávaní obhajoba argumentovala, že aj keď by konanie Hutchinsona bolo možné považovať za nečestné, súd by mal vziať do úvahy rozdiel medzi nemorálnym činom a trestným činom.

Toto „nespadá do hraníc skutkovej podstaty akéhokoľvek trestného činu,“ povedal Hutchinsonov právnik.

Prípad vedený pod spisovou značkou CAC 370497 prejednávajú piati sudcovia namiesto troch, ako býva zvykom. Predsedom je hlavný sudca Michael MacDonald. Senát odvolacieho súdu ďalej pozostáva zo sudcov Oland, Hamilton, Fichaud and Farrar.

„Je to veľmi nezvyčajné,“ okomentoval médiám situáciu prokurátor Gumpert mimo súdnej siene.