Kňaza, ktorý odmietol dať lesbičke prijímanie, suspendovali

3,517
Kultúra smrti

Washingtonská arcidiecéza suspendovala kňaza pre jeho nevhodné správanie. Podľa agentúry amerických biskupov bola žena, ktorej odmietol dať sväté prijímanie, v skutočnosti budhistka.

Suspendovaný. Alebo prozaickým úradným jazykom cirkevnej byrokracie: „Podmienečne prepustený pokým nebude dokončené vyšetrovanie jeho správania a pominie sa zmätok vo farnosti vyvolaný jeho „nevhodným správaním.“

Budúcnosť Fr. Marcela Guarniza – kňaza farnosti sv. Jána Neumanna (Gaithersbur, Maryland), ktorý odmietol dať sväté prijímanie lesbičke počas pohrebu jej matky 25. februára, visí na vlásku.

Keď Barbara Johnson predstúpila pred kňaza počas pohrebu svojej matky, aby prijala Eucharistiu, zakryl misku s hostiami a povedal jej: “Nemôžem ti dať prijímanie, pretože žiješ so ženou a to je podľa cirkvi hriech.” Pred obradom Johnson predstavila kňazovi svoju partnerku.

Zákon o legalizácii manželstva osôb rovnakého pohlavia v štáte Maryland má byť prijatý o niekoľko dní (účinnosť nadobudne v roku 2013), preto tento incident vyvolal v novinách a na internete skutočný škandál. Johnson, 51-ročná umelkyňa prijala od arcidiecézy ospravedlnenie, v ktorom sa spomína nedostatok “láskavosti” a “pastoračnej citlivosti” zo strany kňaza. Ale toto nestačilo. Barbara Johnson požiadala o kňazovu suspendáciu s vysvetlením, že je to jediný spôsob ako zabrániť, aby spôsobil takú veľkú bolesť iným rodinám. Dňa 9. marca Washington Post uverejnil list, v ktorom je Fr. Guarniza suspendovaný. Kňaz vyrástol v Severnej Virgínii a svoje povolanie vykonával väčšinou v Rusku a vo východnej Európe. Niekoľkokrát navštívil aj Slovensko.

Po incidente vydala arcidiecéza nasledovné vyhlásenie: „V prípade pochybnosti, či je alebo nie je človek vhodný na prijatie svätého prijímania, úlohou Washingtonskej arcidiecézy nie je verejné pokarhanie danej osoby. Akékoľvek otázky ohľadom vhodnosti jednotlivca prijať sväté prijímanie by mali byť riešené v súkromí pastoračného prostredia.“ V reakcii sa však tiež spomína, že na to, aby mohol jednotlivec prijať sväté prijímanie, musí byť „v stave milosti.“ Ak si je osoba vedomá spáchania ťažkého hriechu, on alebo ona nemôže prijať prijímanie, kým nedostal rozhrešenie v Sviatosti zmierenia.“

Medzitým mnohí miestni blogeri, vrátane katolíkov, začali kampaň na bojkotovanie finančných príspevkov pre Washingtonskú arcidiecézu. Zatiaľ stále pokračuje. Catholic News Agency nedávno uverejnila správu, že Barbara Johnson je v skutočnosti budhistka. “Webová stránka Art Works Studio School v Mt. Rainier, Md., ktorú Johnson založila, tvrdí, že sa “považuje za študentku” “budhistickej filozofie.” Tlačová agentúra ďalej hovorí, že “okrem opisu na webovej stránke jej školy sa Johnson označila za budhistku aj v nedávnej online eseji pre magisterský program na Kutztown univerzite.“ Zdá sa, že príbeh ešte neskončil.