Izraelský súd uznal dve lesbičky za biologické matky jedného dieťaťa

1,891
Kultúra smrti

13. marec 2012 (LifeSiteNews.com) - Izraelský súd rozhodol, že dve lesbičky, ktoré počali dieťa metódou umelého oplodnenia in-vitro, sú obe biologickými matkami dieťaťa. Informovali o tom správy izraelských médií.

Nemenovaný pár  podľa správ počal toto dieťa in-vitro - s vajíčkom jednej z partneriek a spermiou mužského darcu v roku 2006. Embryo bolo potom implantované do maternice druhej lesbickej partnerky.

Izraelské Ministerstvo vnútra rozhodlo, že jedinou matkou je tá, ktorá toto dieťa porodila a že druhá partnerka ho bude musieť adoptovať, aby získala rodičovské práva. Podľa izraelského denníka The Jerusalem Post sa pár odvolal, pričom tvrdil, že sa jedná o sexuálnu diskrimináciu na základe toho, že darca spermie by pravdepodobne v podobnom súdnom spore na určenie otcovstva vyhral.

Hoci súd v tomto prípade priznal obom ženám status matky, podľa ich právneho zástupcu Na’amu Tzoref-Halevyho toto rozhodnutie pravdepodobne nebude mať okamžité dôsledky na izraelskú spoločnosť. Ten sa tiež pre spomínaný denník vyjadril, že Ministerstvo zdravotníctva prestalo povoľovať takéto úpravy ohľadom náhradného materstva medzi lesbickými pármi už v roku 2011.

Tzoref-Halevy nazval politiku Ministerstva zdravotníctva „diskrimináciou partnerov rovnakého pohlavia.“ Ako uvádza The Jerusalem Post, Ministerstvo zdravotníctva odpovedalo tým, že tento existujúci zákon povoľuje náhradné materstvo len kvôli problémom s plodnosťou.

Rabín Yehuda Levin, pro-life aktivista podporujúci rodinu, ktorý občas vystupuje ako hovorca Amerického rabínskeho spoločenstva (Rabbinical Alliance of America) a Únie ortodoxných rabínov (Union of Orthodox Rabbis) povedal pre LifeSiteNews, že rozhodnutie Ministerstva zdravotníctva je zrejme výsledkom boja ortodoxných židov proti sexuálnej amorálnosti a potratom v Izraeli.

„I keď zaujmete postoj, že sa môže istými procedúrami a technológiami pomáhať manželovi a manželke budovať rodinu, tak aj z tejto pozície je rozhodne úpadkom, aby na to mali rovnaké právo dvaja ľudia rovnakého pohlavia. Bolo by absolútne nábožensky, morálne i eticky neprípustné, robiť niečo také mimo hraníc tradičného manželstva,“ povedal, nazývajúc to „amorálnym bláznovstvom.“

Levin za túto predchádzajúcu politiku obvinil vládnych úradníkov, ktorí „napodobňujú všetko, každý vzostupný trend v kultúre.“

„Neodvažujeme sa zatvárať pred tým oči,“ povedal pre LifeSiteNews. „Naša láska k Svätej zemi a rešpekt k židovskej tradícii, ktorá bola plná svätosti a morálky, by nám mali zabrániť, aby sme prijali bláznovstvo, čo sa tam deje. Či už je to niekoľko desaťtisícov potratov ročne, homosexuálne pochody na rôznych miestach vrátane svätého mesta Jeruzalem, alebo je to bláznovstvo typu implantovať lesbičkám in-vitro oplodnené vajíčka,“ povedal Levin.