Diskriminácia za krížik na krku? Maďarsko je proti!

3,325
Kultúra života

Podľa vyjadrenia predsedu koaličnej Kresťanskodemokratickej ľudovej strany Zsolta Semjéna, sú členovia tejto strany „zdesení a šokovaní“ tvrdeniami britskej vlády. Tá sa vyjadrila, že kresťania by nemali v práci verejne nosiť kríž ani krucifix, nakoľko to nie je „požiadavkou“ kresťanskej viery.

Tento zákaz je jasne namierený proti kresťanom a predstavuje tvrdé a provokatívne porušenie slobody náboženstva, vyjadril sa pre maďarskú tlačovú agentúru MTI Semjén. Táto záležitosť je obzvlášť závažná, ak sa vezme do úvahy fakt, že toto rozhodnutie britskej vlády prišlo po tom, ako sa rímskokatolícka cirkev v Británii postavila proti plánom vlády zlegalizovať homosexuálne manželstvá.

Semjén tiež povedal, že kresťanskí demokrati upozorňujú na prejavy silnejúcich protikresťanských postojov v Európskej únii a tiež na jej dvojité štandardy, pretože zatiaľ čo EU napadla časti maďarského cirkevného práva, napomáha perzekúcii kresťanov.

Britský denník The Daily Telegraph informoval, že britská vláda sa chystá v tejto veci obrátiť na Európsky súd pre ľudské práva. Kresťania by podľa nej nemali v práci verejne nosiť kríž ani krucifix. Noviny tiež uviedli, že v tejto záležitosti predniesol istý pracovník britských aerolínií a zdravotná sestra sťažnosť Európskemu súdu v Štrasburgu, pretože obaja museli čeliť disciplinárnym opatreniam po tom, ako v práci nosili kríž.