Pojem „manžel“ a „manželka“ ma byť v UK zakázaný

1,969
Kultúra smrti

LONDON, 20. februára 2012 (LifeSiteNews.com) –  Najvplyvnejšia britská homosexuálna lobistická skupina Stonewall predložila parlamentu zákon, ktorý navrhuje päť krokov na vyriešenie právnych komplikácií súvisiacich so zavedením „manželstva” osôb rovnakého pohlavia.

Stonewall navrhuje úplné odstránenie pojmov „manžel” a „manželka” zo zákona o manželstve z roku 1973 a ich nahradenie pojmom „zúčastnené strany manželstva.“

Hoci Stonewall donedávna formálne neprezentoval svoj názor na „manželstvo” rovnakého pohlavia, je jasné, že skupina len čakala na vhodnejší okamih, kedy by legislatíva o „manželstve” osôb rovnakého pohlavia dosiahla podporu širokého politického spektra a mala šancu prejsť v Hornej snemovni. Zdá sa, že táto chvíľa prišla.

Predloženie Stonewallského zákona prišlo týždne pred tým, ako koaličná vláda Davida Camerona plánuje začať verejnú diskusiu o postupe legalizácie „manželstva” osôb rovnakého pohlavia.

Dr. Peter Saunders, výkonný riaditeľ Christian Medical Fellowship (Kresťanskej lekárskej asociácie) povedal, že „homosexuálne manželstvo” je „právna plechovka červíkov”, ktoré bude treba roky zbierať.

Koaličná vláda je rozhodnutá legalizovať novú inštitúciu, nie je však presne známe, akým spôsobom to zamýšľa urobiť. Dr. Saunders uviedol, že existuje niekoľko možností: povýšiť všetky občianske zväzky na manželstvá, sprístupniť aj manželstvá aj občianske zväzky pre homosexuálne a heterosexuálne páry alebo premenovať občianske zväzky na „manželstvá” osôb rovnakého pohlavia.

Všetky tieto možnosti so sebou prinášajú  rôzne legislatívne problémy a je potrebné nájsť spôsob ako ich vyriešiť. Z tohoto dôvodu David Cameron ohlásil verejnú diskusiu. Diskusia však nemá za úlohu skúmať, či Briti potrebujú alebo túžia po opätovnom definovaní manželstva.

Dokonca pred poslednými voľbami, po ktorých sa sformovala súčasná vláda, Konzervatívna strana pod vedením Davida Camerona jasne ukázala, že politické ambície homosexuálov budú jej veľkou prioritou. V priebehu jedného mesiaca, v októbri minulého roka, ministerstvo vnútra oznámilo, že cestovné pasy budú mať odteraz možnosť pomenovania páru rovnakého pohlavia ako rodičov jeho držiteľa. Následne, 10. októbra Úrad pre medzinárodný rozvoj povedal, že vláda pozastaví zahraničnú pomoc krajinám, ktoré „nerešpektujú práva homosexuálov.” A 27. októbra generálny tajomník Commonwealthu podporil homosexuálny program slovami: „Diskriminácia a kriminalizácia na základe sexuálnej orientácie je v protiklade s našimi hodnotami.”

Mesiac po tom, ako vláda oznámila, že zákon o „manželstve” osôb rovnakého pohlavia bude prijatý do roku 2015, premiér začiatkom októbra povedal členom strany: „Rokujeme o možnosti legalizácie homosexuálneho manželstva. Ak by mal niekto proti tomu výhrady, tomu poviem: Áno, je to o rovnosti, ale tiež o niečom inom: o záväzku.”

Ako odpoveď na túto snahu začali dnes kresťanskí lídri protikampaň pod vedením Georgea Lorda Careya, bývalého arcibiskupa v Canterbury, ktorý je známy svojimi konzervatívnymi názormi. Carey povedal, že snaha opätovne definovať manželstvo „predstavuje jeden z najväčších politických pokusov o uchopenie moci v dejinách.”

„Tisícky rokov bolo spoločenstvo jedného muža a jednej ženy základom spoločností kultúr po celom svete,” povedal na raňajšom zahájení Coalition for Marriage (Združenia pre manželstvo).

„Manželstvo je uholným kameňom našej spoločnosti. Z tohto dôvodu verím, že verejnosť sa postaví proti momentálnemu pokusu zásadným spôsobom zmeniť a degradovať túto inštitúciu.”

Súčasťou úsilia Združenia pre manželstvo je petícia, ktorú už podpísalo takmer 8 000 ľudí.