Rodičia odmietli potrat aj keď ich dieťa malo srdce mimo tela

3,291
Kultúra života

PENNSYLVANIA, 21. február 2012 (LifeSiteNews.com) - Ryan Marquiss má dnes 3 roky. Keď bola jeho matka Leighann v dvanástom týždni tehotenstva, diagnostikovali mu dve zriedkavé srdcové ochorenia. Lekári povedali Leighann a Ryanovmu otcovi Henrymu, že žiadne dieťa s takouto vadou ešte neprežilo a odporučili im potrat. Rodičia si však namiesto toho zvolili nádej a potrat odmietli.

Ryan mal vyvinutú iba polovicu srdca, trpel hypoplastickým pravokomorovým syndrómom. Situáciu ešte komplikovala skutočnosť, že srdiečko vystupovalo z hrudnej dutiny a pokrývala ho iba tenká membrána.

"Lekári nám povedali, že zatiaľ žiadne dieťa s Ryanovou kombináciu chýb neprežilo, preto je pre nás neuveriteľné, že je tu dnes s nami. Naozaj všetkých šokoval," komentovala pre Daily Mail Ryanova matka.

"Chceli sme dať priestor prirodzenému vývoju, preto sme odmietli predčasné ukončenie tehotenstva. Vedeli sme, že ak naše dieťa prežije, bude to zázrak, nechceli sme však brať veci do vlastných rúk."

Ryan sa narodil koncom februára 2009 cisárskym rezom v Detskom národnom zdravotnom centre vo Washingtone. Pri pôrode asistoval tím 30 zdravotníkov.

"Všetko hralo v jeho neprospech. Vedeli sme, že to, že sa vôbec narodil živý so srdcom mimo tela bol zázrak. Ďalšie ohrozenie života avšak predstavoval fakt, že mal z neho vyvinutú iba polovicu," hovorí Leighann.

"Bol však nažive a nám neostávalo nič iné, iba sa modliť, že bude bojovať."

Ryan podstúpil prvú operáciu po dvoch týždňoch, pričom mu do srdca umiestnili prístroj na nápravu krvného obehu. Počas ďalších 2 rokov podstúpil viac ako tucet operácií.

"Bojoval ďalej, odmietol zomrieť. Všetkým ukázal, že sa mýlili," spomína Leighann.

Manželia vedia, že ich syn v budúcnosti podstúpi ďalšie operácie, pravdepodobne aj transplantáciu srdca. To, že žije je však ohromujúce a chlapec je pre rodičov a dve sestry veľkým požehnaním.

"Je zázrakom medicíny. Keď sa naňho pozerám, ako pobehuje po ihrisku a hrá sa na lezeckej stene, velebím Boha. Každý deň s Ryanom je pre nás vzácnosť, ktorú sme vraj nikdy nemali okúsiť. Vážime si preto každú chvíľku."