Prehľad správ o potratoch v Európe: Albánsky nepomer pohlaví a španielsky potratový bankrot

1,876
Kultúra smrti

Kvôli potratom na základe pohlavia bojuje Albánsko s „rodovým nepomerom“

Rada Európy odhalila, že sa v Albánsku vo veľkej miere praktizuje potrat na základe pohlavia, ktorého výsledkom je rastúca priepasť medzi počtom chlapcov a počtom dievčat. Nedávne štatistiky ukazujú, že na každých 100 albánskych dievčat sa narodí 112 chlapcov. Podľa prirodzeného demografického rastu počet dievčat obyčajne jemne prevyšuje počet chlapcov.

Rada Európy varuje, že potrat na základe pohlavia, doteraz spájaný predovšetkým s ázijskými krajinami, sa stáva populárnym v Európe, predovšetkým v Albánsku, Arménsku, Azerbajdžane a v Gruzínsku.

 „Albánske rodiny tradične uprednostňovali chlapcov pred dievčatami pre dva hlavné dôvody: dedenie rodinného priezviska a perspektívu, že až chlapci vyrastú, stanú sa živiteľmi rodiny,“ hovorí správa Rozvojového programu OSN z roku 2005.

Potrat v Albánsku bol legalizovaný v roku 1995 po páde komunistickej vlády. Teraz je prístupný na požiadanie do 12. týždňa tehotenstva.

Európsky spravodajský servis  Osservatorio Balcani e Caucaso cituje Rubenu Moisiu, hlavného lekára na potratovej klinike Kico Gliozheni v Tirane: „Neexistujú presné štatistiky, ale podľa našich výskumov na najväčších gynekologických klinikách v krajine bolo len v roku 2010 vykonaných 470 potratov, hlavnou príčinou ktorých boli ekonomické dôvody, deformácie plodu a pohlavie plodu.

Španielsky potratový bankrot: vláda je na dne, "potratárom" dlží 5 miliónov eur

Odkedy bolo v roku 2010 zmiernené potratové právo, ktoré umožnilo uhradiť potrat na požiadanie z verejných zdrojov, nachádza sa vláda v červených číslach vo výške 5 miliónov dolárov pre meškajúce platby jednotlivým potratovým inštitúciám a potratárom. Novozvolená vláda, ktorá čelí jednej z najväčších kríz krajiny, nie je schopná jasne odpovedať na otázku, akým spôsobom plánuje splatiť svoje dlžoby.

Zvolenie konzervatívnej Ľudovej strany v novembri minulého roka, po siedmych rokoch expanzívnej socialistickej vlády, značne zmenilo potratovú scénu krajiny. Nový minister spravodlivosti Alberto Ruiz-Gallardon povedal, že potrat bude opäť zakázaný na základe zákona z roku 1985, ktorý zamietli Zapateroví socialisti. Počet potratov v Španielsku sa viac ako zdvojnásobil - z 54 000 v roku 1998 na 112 000 v roku 2007.

Stále je však potrebné, aby vláda, podľa zákona, zaplatila za už vykonané potraty. Timothy Herrmann, zástupca Inštitútu pre katolícku rodinu a ľudské práva pri OSN v New Yorku napísal, že v situácia v Madride je obzvlášť katastrofálna, pretože súkromné nemocnice neboli schopné uhrádzať svoje potratové účty viac ako rok.

„Verejné nemocnice sú na tom ešte horšie a nevyzerá to, že ich splatia. Väčšina potratov však bola vykonaná na súkromných klinikách. Ostáva otázkou, ako dokázali bez vládnych dotácií pokryť náklady na poskytnuté potratové služby.“