Pápež: Veľké rodiny sú svedkami viery a zdrojom „bohatstva a nádeje“ pre národ

2,254
Kultúra života

VATIKÁN, 15. február 2012 (LifeSiteNews.com) - Rodiny sú svedkami „viery, odvahy a optimizmu,“ keď prijímajú viac detí i uprostred dnešnej spoločenskej situácie, povedal v stredu pápež Benedikt XVI.

„Bez detí niet budúcnosti,“ poznamenal pápež obracajúc sa na členov talianskeho Národného Združenia Mnohodetných Rodín (Associazione Nazionale Famiglie Numerose), ktorí sa zúčastnili verejnej audiencie.

Taliansko, tradične známe svojimi veľkými družnými rodinami, začalo prežívať podobne ako ostatné západné krajiny prudký demografický pokles a momentálne má jednu z najnižších hodôt pôrodnosti vo svete. Aktuálne hodnoty sú v priemere okolo 1,4 dieťaťa na ženu, čo je podľa demografov hlboko pod hranicou 2,1 dieťaťa na ženu, mierou nevyhnutnou na zachovanie populácie.

Pápež sa vyjadril, že dúfa, že „naďalej budú presadzované náležité sociálne a legislatívne opatrenia na podporu a ochranu mnohodetných rodín, ktoré sú zdrojom bohatstva a nádeje pre celú krajinu.“

Účastníci audiencie ho nadšene pozdravovali a dvíhali bábätká a deti do vzduchu, na čo im pápež pápež s úsmevom zamával.

Benedikt prosil o orodovanie sv. Cyrila a Metoda, patrónov Európy, ktorých sviatok sa slávil deň predtým.

„Nech vám aj ich výpoveď pomôže byť apoštolmi Evanjelia, ktoré je kvasom pre autentickú obnovu v osobnom, rodinnom a spoločenskom živote,“ povedal, apelujúc na mladých a chorých.