Nová španielska vláda obmedzí potratový zákon

1,789
Kultúra života

MADRID, 25. januára 2012 (LifeSiteNews.com) – Nová španielska vláda, konzervatívna Ľudová strana, oznámila, že sa pokúsi o reformu súčasného potratového zákona, ktorý povoľuje potrat na požiadanie počas prvých 14 týždňov tehotenstva a mladistvým dovoľuje podstúpiť túto smrteľnú procedúru bez súhlasu rodičov.

Podľa ministra spravodlivosti Alberta Ruiz-Gallardona bol predošlý zákon schválený „bez súhlasu a proti názorom agentúr, s ktorými sa o ňom konzultovalo.”

Hoci rozsah plánovanej reformy ešte nie je jasný, Ruiz-Gallardon vzbudil medzi pro-life skupinami nádej, že pôjde o veľké obmedzenie. Zmeny budú založené na  juriprudencii národného Ústavného tribunálu, ktorý by uprednostnil obnovu väčších obmedzení zabíjania nenarodených.

Najväčšia španielska prolife organizácia Právo na život (Derecho a Vivir) privítala informáciu o novej iniciatíve s obozretným optimizmom.

„Hoci cieľom Práva na život je úplne zrušenie potratov, musíme oceniť fakt, že po prvý raz potratový zákon môže byť zmenený na viac a nie menej reštriktívny,” vyhlásila organizácia prostredníctvom svojej sesterskej spoločnosti Hazte Oir (Dajte o sebe vedieť).

Nová iniciatíva je „dobrá správa”, pretože „sa snaží obnoviť rodičovskú autoritu, ktorú narušil  súčasný zákon, napísal Gador Joya, koordinátor Práva na život. Avšak dodal: „Návrh je stále veľmi vágny, takže budeme dávať pozor na to, čo sa stane, pretože sa nezriekame svojej základnej požiadavky, ktorou je úplné zrušenie potratu.”

„Odkaz na juriprudenckiu Ústavného tribunálu možno rozumieť len v jednom zmysle,” povedal Joya, nič, čo by sa vzťahovalo na obnovu predošlého reštrikčnejšieho zákona, ktorý vyžadoval  na povolenie potratu lekárske dôvody.”

Súčasný potratový zákon prijala španielska socialistická Robotnícka strana v roku 2010 ako odpoveď na národný škandál týkajúci sa španielskeho „potratového boháča” Carlosa Morina, ktorý bol zadržaný za vykonávanie potratov do tretieho trimestra  pre vymyslené lekárske dôvody.

Ako odpoveď na škandál namiesto vynútenia si existujúceho zákona Robotnícka strana zrušila nutnosť lekárskeho potvrdenia indikácie pre potrat v prvých 14 týždňov tehotenstva a povolila  osobám mladším ako 16 rokov podstúpiť potrat bez súhlasu rodičov. Zákon vyvolal pobúrenie širokých vrstiev spoločnosti a stal sa témou kampane pre Ľudovú stranu v nasledujúcich voľbách.

Mariano Rajoy, nový premiér prisľúbil  reformu existujúceho zákona, hoci rozsah tejto reformy nešpecifikoval.