Obrovský prolife pochod v Paríži

2,094
Kultúra života

23. januára 2012 (LifeSiteNews.com) – Nedeľný ôsmy výročný Pochod za život prilákal rekordný počet francúzskych sympatizantov prolife.

Miestni prolife aktivisti tohoročný pochod považovali za obzvlášť rozhodujúci, pretože v roku 2012 budú vo Francúzsku prezidentské a parlamentné voľby. Kým v posledných rokoch tému potratov viac či menej politická diskusia ignorovala, organizátori Pochodu pre život dúfajú, že rastúca popularita akcie pomôže upozorniť na tento problém.

Jeden z nádejnejších signálov tento rok bolo zvýšenie podpory akcii zo strany francúzskej hierarchie katolíckej cirkvi, vrátane prekvapujúcej zmeny postoja parížskeho kardinála.

Tesne pred Pochodom za život v roku 2009 sa kardinál André Vingt-Trois od tejto iniciatívy počas rozhovoru pre oficiálnu parížsku katolícku rozhlasovú stanicu Radio Notre Dame jasne dištancoval. Kardinál naznačil, z „taktického“ stanoviska: „Nemyslím si, že cieľom by malo byť vytrubovať veci do sveta: čo je potrebné, je práca, pomoc s prácou. Ak vás to vážne zaujíma, výsledky prídu a budete vypočutí.“

Odvtedy však pápež Benedikt XVI. ubezpečil o svoje podpore parížsky Pochod za život v roku 2011 a opäť aj tento rok.

Zvyšujúci sa nátlak prolife katolíkov a rastúci počet biskupov podporujúcich pochod – celkovo 32 – a entuziazmus mladej generácie parížskych kňazov naklonila jazýček váh. V novembri kardinál Vingt-Trois vo svojej poslednej reči pred Zhromaždením francúzskeho episkopátu nazval Pochod za život „jedným z prostriedkov kresťanskej aktivity“ podporovať rešpekt k ľudskému životu.

V dôsledku toho bol tento rok Pochod za život ohlásený v mnohých farnostiach a diecézach. Celkový počet demonštrantov bol prinajmenšom 20%, pričom sa pochodu zúčastnil nebývalý počet diecéznych kňazov  z parížskej oblasti.

Kardinál Barbarin, galský primas a lyonský arcibiskup poslal svoje osobné požehnanie: „Nech požehná Boh všetkých vás, ktorí sa zajtra pochodu zúčastníte. Moja modlitba sa pripojí k tým vašim, aby váš pochod priniesol ovocie, dodal svetlo a pokoj našej krajine.“

Traja biskupi sa osobne zúčastnili pochodu. Mgr. Marc Aillet, bayonnský biskup povedal pre LifeSiteNews, že prišiel  sprevádzať svoje ovečky, ktorí pri tejto príležitosti prišli do Paríža.

„Povzbudzujem katolíckych veriacich, aby sa vyjadrili na podporu kultúry života a Evanjelia života,“ povedal.

„Verím, že jedna z ciest hlásania Evanjelia života je hlásať ho na uliciach, pokojne, radostne a pozitívne, ako sa podľa mňa dnes stalo. Práve preto myslím, že som vo svojej roli pastora sprevádzajúceho a povzbudzujúceho veriacich, ktorí skutočne vyjadrujú seba samých a ktorí niekedy obetujú svoj život pre túto veľkú vec.“

Poznamenajúc, že „strach“, ktorý poznačil predošlé ročníky sa pomaly vytratil, Mgr. Aillet hovoril o novej nádeji, ktorá rastie pre život vďaka prítomnosti mnohých mladých ľudí a rodín.

Viac a viac mladých ľudí  sa každý rok na Pochode za život zúčastňuje. Jean-Marie Le Mené, prezident Fondation Jerôme-Lejeune – ktorá zachováva prácu slávneho francúzskeho prolife genetika pre deti s Downovým syndrómom – sa zúčastňoval na pochode od jeho prvého ročníka. Vyjadril sa, že veľká časť bitky už je vyhraná, keďže mladí ľudia, ktorí ešte dokonca neboli na svete, keď v roku 1975 vstúpil do platnosti francúzsky potratový zákon, si vypočuli prolife odkaz a sú pripravení nastúpiť do boja, bez toho, aby ich obmedzovali predsudky. „Všetci vieme, že demografia je to, čo robí geopolitiku. Myslím si, že je to tiež pravda v oblasti tvorby práva.“

Parížsky prolife pochod jasne požaduje „zákony pre život“, podporu pre tradičnú rodinu a ukončenie verejných nariadení, ktoré čoraz viac ničia rešpekt k ľudskému životu.

Tlačová správa v marci obsahovala zoznam mnohých nešťastných nariadení uskutočnených vládou odkedy bol zvolený Nicolas Sarkozy. Zahŕňajú bezplatnú distribúciu kondómov na stredných školách, financovanie „tabletky po“ sociálnym poistením, čoraz častejší screening na Downov syndróm a iné genetické choroby, propagácia antikoncepcie a genderovej ideológie vo všetkých štátnych školách, čoraz väčšie vyrovnanie sa  civilných zväzkov k manželstvu a finančná úhrada potratov, ktorá zatraktívňuje túto činnosť pre lekárov v nemocniciach. Viac a viac politikov Sarkozyho vládnucej strany UMP dalo vedieť o svojej podpore homosexuálneho „manželstva“ a adopcie.

Doteraz iba jedna strana jasne sľúbila zrušiť francúzske zákony, ktoré legalizujú potraty: „Parti de la France” bola na pochode zastúpená vo veľkom počte. Kresťansko- demokratická strana bola zastúpená jej predsedkyňou Christine Boutin. Má v úmysle vytvoriť lepšie podmienky na „prijatie života“, ale rýchlo prestala podporovať zrušenie legálnej interrupcie.

Boutin povedala pre  módny ženský časopis Elle: “Nechcem spochybňovať princíp potratových zákonov,  hoci moje vlastné stanovisko je verejne známe. Nesúhlasím s potratom. Je to podľa mňa tragédia. Myslím si, že trivializácia potratu nie je dobrá vec. Ako už bolo povedané, zdá sa mi, že je nutné, aby človek mohol byť schopný sprevádzať ženu, ktorá je v ťažkej situácii.“

Vo Francúzsku sa každý rok vykoná vyše 220 000 legálnych potratov a tieto čísla stále stúpajú, hoci je Francúzsko jedným z svetových národov najviac používajúcich antikoncepciu.