Mladá matka postihnutá rakovinou zomrela, aby jej dieťa mohlo žiť

7,579
Kultúra života

POCATELLO, IDAHO, 31. decembra 2011 (LifeSiteNews.com) – Matka v tínedžerskom veku postihnutá rakovinou zomrela minulý mesiac v Idaho, potom ako odmietla potrat svojho dieťaťa alebo ho vystaviť radiácii.

17-ročnej Jenni Lake z Pocatello v Idaho diagnostikovali rakovinu v októbri 2010, po tom ako začala mať ťažšie migrény. Lekári v Salt Lake City objavili príčinu po vyšetrení na magnetickej rezonancii: tretie štádium astrocytómu, tumor na bočnej strane mozgu. Dávali jej 30-percentnú šancu, že prežije ďalšie dva roky.

Jej matka Diana Phillips,  povedala, že Jenni, ktorá je tretím z ôsmich detí, sa zdala viac sklamaná možnosťou, že po radiácii môže ostať sterilná. „Keď jej povedali, že nemusí byť schopná mať deti, znepokojilo ju to,” hovorí Philips.

V marci sa jej tumory začali zmenšovať. Ale v máji Jenni zistila, že je tehotná.

Phillips povedala, že rodinný onkológ ich postavil pred dve možnosti: „Alebo musí ísť na interrupciu a pokračovať v liečbe, alebo ukončíme liečbu s vedomím, že ochorenie bude opäť narastať.”

Phillips povedala, že jej dcéra nikdy neuvažovala o interrupcii. Bála sa o svoje 10-týždňové dieťa, pretože prešlo dvoma dávkami chemoterapie.

Dňa 9. novembra, len mesiac pred svojimi osemnástimi narodeninami Jenni porodila zdravého chlapčeka, ktorého nazvali Chad Michael po jeho starých otcoch. Po pôrode povedala sestričke: „Je koniec. Urobila som, čo som mala. Moje dieťa bude v bezpečí.” Rodina dúfala, že by mohla znovu pokračovať v chemoterapii.

Avšak lekári zistili, že tumor sa zväčšil a rozšíril na chrbticu. Nedalo sa nič urobiť. Za menej ako dva týždne podľahla rakovine.

Jennine posledné želanie bolo, aby jej dieťa položili vedľa nej. Hoci pre tumory stratila zrak, jej posledné slová boli: „Trochu ho vidím.”

Phillips si teraz dala urobiť tetovanie slov „Jenni” a „Ján 15,13”. Ten verš z evanjelia hovorí: „Nik nemá väčšiu lásku ako ten, kto položí svoj život za svojich priateľov.”

„Je veľmi inšpirujúce vidieť mladú ženu lipnúcu na morálnej voľbe zachrániť život svojho dieťaťa pred svojim vlastným,” napísal Thomas McKenna, prezident a zakladateľ St. Gianna Physician’s Guild (Spoločenstvo lekárov sv. Gianny) vo svojom emailovom vyhlásení pre LifeSiteNews.com. „Je to jednoznačný dôkaz toho, že Boh vpísal do matkinho srdca bezhraničnú schopnosť milovať svoje nenarodené dieťa.”

Patrónka spoločenstva, Gianna Beretta Molla, zomrela v roku 1962 po tom ako odmietla potrat, aby zachránila svoj život.  Povedala vtedy lekárom: „Ak si musíte vybrať medzi mnou a dieťaťom, nemáte o čom pochybovať. Žiadam, aby ste si vybrali dieťa. Zachráňte ju.” Pápež Ján Pavol II.  kanonizoval sv. Giannu v roku 2004.

Dcéra, ktorú zachránila, Gianna Emanuela, je lekárkou špecializujúcou sa na geriatrickú medicínu. Staršia dcéra, Laura Molla, sa zúčastnila výročného Pochodu pre život vo Washingtone, D.C.

Na Jenninej Facebookovej stránke Jennina cesta sa objavili komentáre z Nového Zelandu, Nemecka a Talianska. Jej matka považuje znovuobjavenú Jenninu slávu za ironickú. „Je známa po celom svete. Keď sme získali prvé príspevky, dokonca nechcela, aby bola jej fotografia na bilboarde.”

Otec dieťaťa, 19-ročný Nathan Wittman, bude dieťa vychovávať s pomocou svojej matky a Phillips.

 V posledných rokoch mnoho mladých žien urobilo životné rozhodnutia nechať si svoje dieťa za každú cenu.

McKenna napísal: „Cirkev dala tejto generácii sv. Giannu ako veľký vzor pre tých, ktorí sa ocitnú v takejto ťažkej situácii.”