Predstaviteľa Batmana zbili pre jeho prolife postoj

2,573
Kultúra smrti

DONGSHIGU VILLAGE, Čína, 16.decembra 2011 (LifeSiteNews.com) – Slávna hviezda filmu Batman Christian Bale zaplnil novinové titulky po tom, ako cestoval deväť hodín z Pekingu, aby navštívil slepého odporcu nútených potratov Chena Guangchenga. 

Herec nikdy túto šancu nedostal, pretože podľa správy CNN ho čínski vládni úradníci zbili a donútili odísť z Chenovej dediny.

„Čo som skutočne chcel urobiť, bolo potriasť tomu mužovi rukou, povedať mu: „Ďakujem” a povedať mu, akou je inšpiráciou,” povedal Bale.

Bale bol v Pekingu na premiére drámy „Kvety vojny” o Nanakingskom masakre z roku 1937. O svojom pokuse navštíviť Chena vyhlásil: „Nemám odvahu robiť takéto veci... Toto však bola situácia - Nemohol som konať iným spôsobom.”

Podľa Reggie Littlejohn, prezidentky organizácie Ženské práva bez hraníc „je Christian Bale hrdina. Hrá v najdrahšom filme aký bol kedy v Číne natočený. Čína dúfa, že dostane cenu Akadémie (Oskara). Napriek tomu mal odvahu postaviť sa proti oficiálnej nespravodlivosti a úžasným spôsobom upozornil na Chenov prípad.”

Littlejohn porovnala Baleovo správanie so správaním Relativity Media. „Christian Bale použil svoje postavenie, aby upozornil na nespravodlivé zaobchádzanie s Chenom Guangchengom,” povedala. „Naproti tomu Relativity Media v Linyi natáčali film „21 and over”, keď Guangcheng živoril v domácom väzení. Neurobili nič, aby mu pomohli. Dúfam, že návštevníci kín preukážu svoj záujem o Chena Guangchenga pri pokladniach. Povzbudzujeme ich, aby si pozreli „Kvety vojny” a bojkotovali „21 and over.”

Christian Bale nie je jediný, kto upozornil na Chena Guangchenga. Ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová a aj americký ambasádor v Číne Gary Locke nedávno hovorili v jeho mene. „Žiadame ambasádora Locka, aby navštívil Chena Chuangchenga,” vyhlásila Littlejohn.

Záujem množstva Číňanov navštíviť Chena, napriek riziku zbitia a uväznenia, ale aj čínska a medzinárodná kampaň “Sunglasses” („Slnečné okuliare“) obrátili veľkú pozornosť na Chenov prípad. Tieto kampane je možné najsť tu a tu.

Chen Guangcheng odhalil systematické používanie nútenej interrupcie a sterilizácie v Linyi v roku 2005. Štyri roky a tri mesiace bol vo väzení. Bol mučený a bola mu odmietnutá lekárska starostlivosť. Od svojho prepustenia živorí v domácom väzení.