Selektívny potrat spôsobuje na Taiwane obrovskú rodovú nerovnováhu

1,457
Kultúra smrti

TAIPEI, 8.decembra 2011 (LifeSiteNews.com) – Správa najvyššej taiwanskej vládnej ochranárskej organizácie Control Yuan zo 7. decembra varuje, že selektívny potrat spôsobuje vážnu rodovú nerovnováhu v krajine, najvyššiu hneď po Číne.

Control Yuan vyhlásil, že podľa údajov zostavených Ministerstvom zdravotníctva sa pomer pohlaví pri narodení na Taiwane od roku 2004 do roku 2010 pohyboval v rozmedzí 108-112 mužov na 100 žien v porovnaní s prirodzeným pomerom 106 mužov na 100 žien. Vládna agentúra odhaduje, že táto situácia má za následok stratu 3000 bábätiek ženského pohlavia ročne.

Členka Control Yuan Gau Fehng-shian pre Taipei Times povedala, že selektívna interupcia „by mohla vysvetliť väčší pomer chlapcov (k dievčatám) narodených ako tretie dieťa v rodine v porovnaní s prvým a druhým dieťaťom a vyšší pomer chlapcov (k dievčatám) narodených matkám vo veku 35 rokov v porovnaní s mladými matkami.”

„Údaje ukázali, že matky sú stále pod tlakom porodiť syna a dediča, ak sú ich prvé alebo druhé deti dievčatá, alebo keď sú v pokročilom veku,” povedala.

Vládna ochranná organizácia kritizovala Úrad pre podporu zdravia a Správu potravín a liečiv pre ich nedostatočné sledovanie poskytovateľov potratov.

Zákon o potratoch na Taiwane určuje, že žena môže podstúpiť umelý potrat „ak tehotenstvo nepriaznivo ovplyvňuje psychické alebo fyzické zdravie ženy alebo jej rodinný život.” Selektívna interrupcia je však ilegálna.

Control Yuan tiež údajne odsúdil Správu potravín a liečiv, že neregulovala tabletky RU486 s potratovým účinkom. Organizácácia odhaduje, že každý rok ju použije 41 000 až 54 000 ľudí. Správa potravín a liečiv nezhromažďuje žiadne údaje o spotrebe tabletky, rozsahu trhu, pôvode a distribúcii alebo legálnosti použitia.

Taiwan už trpí na jednu z najnižších celkových mier pôrodnosti v Ázii (0,91 detí na jednu ženu) a prekvapivo vysokú mieru potratov.

Dr. Lue Hung-chi, profesor pediatrie na lekárskej fakulte Štátnej taiwanskej univerzity (National Taiwan University) odhadol, že každý rok sa na Taiwane vykoná 300 000 až 500 000 potratov, kým 23 miliónovému národu sa v roku 2010 narodilo iba 166 000 detí.

Dr. Lue pre Asia Sentinel povedal, že je potrebné prijať opatrenia, ktoré by povzbudili ľudí mať deti a inciovať poradenstvo, aby sa vytvorilo prostredie uľahčujúce adopcie.  

Podľa Asia Sentinel prezident Ma Ying-Jeou nedávno tvrdil, že nízka miera pôrodnosti je problémom národnej bezpečnosti.