Vatikánsky kardinál: „Spojené štáty sú na najlepšej ceste“ k prenasledovaniu kresťanov

8,573
Kultúra života

VATIKÁN, 28.novembra 2011 (LifeSiteNews.com) – Jeden z najvyššie postavených kardinálov vo Vatikáne povedal, že Spojené štáty „sú na najlepšej ceste” k prenasledovaniu kresťanov.

Kardinál Raymond Burke, bývalý arcibiskup v St. Louis a terajšia hlava vatikánskeho najvyššieho súdu, povedal pre Katolícku tlačovú agentúru, že si dokáže predstaviť dobu, kedy bude katolícka cirkev v Spojených štátoch „dokonca pre hlásenie svojho vlastného učenia” obžalovaná z „účasti na ilegálnej aktivite, napríklad pre svoje učenie o ľudskej sexualite.”

Na otázku, či si kardinál myslí, že by americkí katolíci mohli byť zatvorení pre svoju vieru, odpovedal: „Áno, je to možné.”

Pápež Benedikt XVI. v komentári o sobotňajšom stretnutí s niekoľkými americkými biskupmi podobne dôrazne varoval Spojené štáty. Pápež povedal biskupom, že „vážnosť výzvy, ktorej čelí cirkev v Amerike pod vašich vedením v blízkej budúcnosti, nemožno podceniť.”

Dodal: „Prekážky pre kresťanskú vieru a postupy sekularizovanej kultúry taktiež ovplyvňujú životy veriacich.”

V dnes publikovanom rozhovore kardinál Burke vyhlásil, že „je to vojna” a „vážna, v tomto čase, keď kresťania stoja na strane prirodzeného morálneho zákona.” „Ak by sa zaň nepostavili,” varoval, „sekularizácia prevládne a zničí nás.”

Pápež Benedikt tiež požiadal biskupov Spojených štátov, aby vystúpili na obranu morálky. „Tento moment možno, v pozitívnom zmysle slova, vnímať ako predvolanie vykonávať prorockú dimenziu nášho biskupského úradu vyjadrovaním sa, pokorne, ale vytrvalo, na obranu morálnej pravdy a poskytovaním sveta nádeje, schopného otvoriť srdcia a mysle pravde, ktorá nás oslobodí,” povedal.

Prezident katolíckej ligy Bill Donohue pre LifeSiteNews povedal, že poznámky kardinála Burkeho boli presné a nezveličené. „Sekularizmus sa stal militantným,” povedal. „Mnohé elity používajú agresívny sekulárny prístup. Zorganizovali sa proti katolíckej cirkvi a iným kresťanským cirkvám predovšetkým pre ich postoj založený na morálnych hodnotách.”

Donohue poukázal na New York, kde bolo „manželstvo” gayov prijaté bez diskusie alebo výnimiek pre úradníkov, ktorí protestovali proti udeľovaniu takýchto licencií. Tiež upozornil na ukončenie katolíckych adopcií a uzavretie agentúr pestúnskej starostlivosti, pretože neboli schopné spolupracovať so zákonmi, ktoré nanucujú homosexuálne adopcie.

„Skutočne veľkým protivníkom je Ministerstvo zdravotníctva Obamovej administratívy,” dodal. "Nátlak na krytie abortív vyvolávajúcich potrat a antikoncepcie do plánov súkromnej zdravotnej starostlivosti pod trestom pokút," opísal prezident Katolíckej ligy ako  Obamovu administráciu „strkajúcu cez legislatívu svoje hodnoty dolu krkmi Katolíckej cirkvi.”