‘Politika dvoch detí’: Návrh zákona v Indii diskriminuje veľké rodiny

4,601
Kultúra smrti

KERALA, India, 1. október 2011 (LifeSiteNews.com) – Náboženskí vodcovia v Indickom štáte Kerala bojujú proti zákonu navrhnutému vládou, ktorý by mal zakročiť proti rodinám s viac ako dvoma deťmi. Zákon taktiež zakazuje náboženským vodcom vyzývať rodiny, aby mali viac detí.

Návrh zákona obsahuje pokuty do výšky 10 000 rupií ($203 USD) alebo troch mesiacov vo väzení pre rodičov, ktorí majú viac ako dve deti. Tretie dieťa nebude mať nárok na služby zo strany štátu. 

Návrh ženského zákonníka v Kerale vzbudzuje dojem, že podporuje blahobyt žien a detí. Podľa miestnych správ však povzbudzuje k prístupu k “bezplatným a zdravým” potratom vo vládnych zariadeniach a propaguje dostupnosť “bezplatnej a bezpečnej” antikoncepcie.

Indické Times taktiež hlásia, že tento návrh zakazuje náboženským vodcom podporovať rodičov, aby prijali viac detí. 

“Žiadna osoba ani inštitúcia by nemala používať náboženstvo, región, sektu, kastu, kult alebo iné postranné stimuly na podporu rodenia detí,” stojí v správe, podľa citátu Times.

Návrh, vypracovaný výborom na čele s bývalým sudcom najvyššieho súdu V. R. Krishnom, bol rôznymi náboženským skupinami v regióne odsúdený.

Prezident členského štátu moslimskej ligy Panakkad Sayid Hyderali Shihab Thangal sa vyjadril, že návrh ženského zákonníka bude viesť ku ešte početnejším vraždám dievčatiek v materskom lone. Tento problém je v Indii aktuálny už teraz, vďaka kultúrnym preferenciám. 

“Porušuje základné ľudské práva. Návrh ženského zákonníka propaguje potraty v mene kontroly populácie,” tvrdí. “Propagovaním potratov vedie návrh ženského zákonníka ku rozširovaniu potratov u keralských dievčat.”

“Každý jednotlivec v Indii má právo žiť v súlade s jeho náboženstvom, kultúrou a rodinou.”

Rada Keralských katolíckych biskupov (Kerala’s Catholic Bishops’ Council - KCBC) tiež rázne zamietla tento návrh a nazvala tresty porušením “ľudských práv a náboženského vyznania.” “Žiadny zákon ani vláda nemá právo zasahovať do týchto rozhodnutí,” povedali.

Odsúdili aj odporúčania návrhu pre poskytovanie rozvodov mimo súdov, tvrdiac, že je to “proti Indickej kultúre.” KCBC je tiež v procese posielania listov hlavným ministrom, naliehajúc ich, aby návrh zákona odmietli pre dobro ľudu.

Hovorca KCBC otec Stephen Alathara sa v stredu vyjadril, že návrh je pokusom “podkopať rodinné hodnoty a rozdeliť spoločnosť do komunálnych zlomkov.”

“Podporujeme život a povzbudzujeme ľudí, aby mali veľké rodiny,” povedal.

Hlavný minister Oommen Chandy tvrdí, že odpor voči návrhu zákona je “bezdôvodný”. “Vláda učiní svoje rozhodnutie až po konzultácii so všetkými stranami. Protesty proti návrhu berieme na vedomie,” dodal.

 

Kerala, situovaná na Malabarskom pobreží v juhozápadnej Indii, tvorí so svojimi 33,4 miliónmi ľudí 3,5 percenta celkovej Indickej populácie (1,21 miliardy). Kerala je považovaná za najrozvinutejší Indický štát a taktiež má najnižšiu mieru rastu populácie.

Žiadny Indický štát predtým nenavrhoval ani neschválil právne kroky proti väčším rodinám.