Vysoký vatikánsky predstavený: Za nevraživosť medzi „progresívnymi“ americkými rehoľníčkami a Rímom môže Vatikán

5,535
Kultúra smrti

Rím, 22. augusta 2011 (LifeSiteNews.com) – Vysokopostavený prelát zdelil katolíckemu spravodajskému servisu tento týždeň, že za nevraživosť, ktorá nedávno vznikla medzi Vatikánom a niektorými skupinami ženských rehoľných rádov v USA, môžu „bezohľadní kanonickí poradcovia“ vnútri Vatikánu.

Arcibiskup Joseph W. Tobin, nedávno menovaný sekretár Vatikánskej kongregácie pre inštitúty zasväteného života a spoločenstvá apoštolského života povedal v interview, že títo nemenovaní poradcovia zasiali strach medzi „progresívnejšími“ odvetviami amerických rehoľníčok, ktoré čelia trestom alebo dokonca zániku svojich komunít po dekádach nezahaleného odporu voči kľúčovým katolíckym doktrínam – vrátane záležitostí života a rodiny ako napríklad interrupcie.

„Je to ako Fox News (synonymum zmanipulovaných správ), “ povedal. „Snažia sa, aby sa vrátili, pretože sa ich boja.“

Kým sa málo hovorilo o novom prefektovi kongregácie, brazílsky arcibiskup João Bráz de Aviz, arcibiskup Tobin, Američan, ktorý slúžil v oblasti Chicagu stále sťahoval svoj úrad, všeobecne nazvaný Kongregácia pre náboženstvá, ďaleko od prístupu bývalého prefekta, kardinála Franca Rodé. Kardinál Rodé je známy ako tvrdý kritik veľkého vplyvu feminizmu a sekularizmu na mnohé náboženské rády od šesťdesiatich rokov.

Rodé vznietil búrku hnevu na niektoré náboženstvá, keď jeho kongregácia oznámila pripojenie sa ku apoštolskej vizitácii, aby urobila revíziu aktuálnej situácie náboženského života v USA. Niektoré sestry napísali verejné listy  útočiace na vizitácie ako na „hon na čarodejnice“ a vyzvali svoje spolusestry, aby odmietli spolupracovať.

Arcibiskup Tobin, ktorý bol menovaný sekretárom v máji minulého roka, povedal, že vizitácia skoro ukončila jeho prácu, a že progresívne náboženské rády sa nemajú prečo báť.

„Určite na druhej strane veľkej mláky sme stvorili atmosféru, kde sa vyhliadka na kanonické tresty zdá možná, a kde sa možnosť, že niektoré komunity budú uzavreté „nezdá taká  nepredstaviteľná,“ povedal.

„Je to ako kázanie, nie je to o tom, čo hovoríš, ale o tom, čo počujú....a mnohým z týchto žien niekto povedal, že ich život nebol lojálny a plný viery,“ dodal.

Krátko po svojom vyhlásení minulý rok, arcibiskup Tobin povedal skúsenému vatikánskemu novinárovi Johnovi Allenovi, že dúfa, že ponúkne Vatikánu „iný pohľad“ na americké rehoľníčky.

Komentáre arcibiskupa Tobina ako vysoko postaveného vatikánskeho preláta pre katolícky spravodajsky servis sú nezvyčajné. Títo totiž nezvyčajne otvorene kritizujú svojich bývalých predstavených. Povedal: „Verím, že vizitácia mala mať dialogický aspekt, ale spôsob ako bola štrukturovaná. tomu na začiatku nepomohol.“

„Som optimista, ale snažím sa byť realistický: Dôvera, ktorá má charakterizovať sestry a synov Boha a Ježišových učeníkov sa neobnoví za noc. Myslím si, že rehoľníčky majú právo povedať: „Dobre, uvidíme,“ povedal. 

Snaží sa však priblížiť k potrebám rehoľníčok. Všetci pozorovatelia súhlasia, že arcibiskup Tobin má pred sebou ťažkú úlohu. Rehoľníci v Spojených štátoch sú hlboko rozdelení ideologickými a doktrínalnymi líniami, sú medzi nimi „progresívni“ reprezentovaní veľmi ľavicovým vedením Konferencie rehoľníc, a „konzervatívnejší“ nedávnejšie založený Koncil vyšších predstavených rehoľníc. “ Konferencia rehoľníc bola veľkým kritikom Vatikánskych snáh krotiť organizačné ideologické stanovy a tiež verejne podporila legislatívu ohľadom zdravotníckej starostlivosti, ktorá bola označená prolife vodcami a americkými biskupmi za expanziu financovania interrupcií.

Konferenciu rehoľníc vo svojom vyhlásení vrelo privítala arcibiskupa Tobina v novom úrade.Hovorí v ňom: „Fr. Joe Tobin je považovaný za človeka s veľkou vážnosťou medzi americkými rehoľníkmi a rehoľnicami.

Prináša široké znalosti pomerov ovplyvňujúcich náboženský život a má veľké skúsenosti a úsudok. Vedenie Konferencie rehoľníc sa teší na spoluprácu s ním v jeho novom postavení.“

V marci minulý rok skupina „progresívnych“ rehoľníčok nazvaná Sieť, napísala Kongresu list podpísaný 54 rehoľníčkami vyhlasujúcimi, že reprezentujú „59 000 katolíckych sestier v Spojených štátoch.“ Medzi týmito signatárkami bola prezidentka Konferencie. List bol na podporu  notoricky známeho zákona o zdravotníckej starostlivosti v Senáte, ktorý zahŕňa predpisy, ktoré by radikálne rozšírili financovanie potratu v Spojených štátoch.

Vyhlásenie americkej Konferencie katolíckych biskupov neskôr zrušilo skupinu kvôli „hrubému“  zveličeniu ich reprezentatívnosti amerických rehoľných sestier.

Prítomnosť „aktívnych“ rehoľníc – tieto sestry, ktoré prevzali väčšinu učenia a zdravotníckej práce v katolíckych inštitúciách – takmer zmizla od dosiahnutia vrcholu na začiatku 60tich rokov.  Po rozšírených inštucionálnych „reformách“ počas 60 a 70 tich rokov zmizli povolania a väčšina náboženských kongregácií sa vzdala administrácie skoro v 700 katolíckych nemocniciach Spojených štátov.

Ako dnes oznámil New York Times, v roku 1968 mníšky a kňazi slúžili ako vrcholní predstavitelia v 770 nemocniciach v 796 katolíckych nemocniciach v krajine. Dnes sú na čele 8 z 636 nemocníc. Dokonca ľavicový Times pripúšťa, že takmer „vymiznutie“ sestier z nemocníc „sprevádzalo“ nárast feminizmu, sexuálna revolúcia a zmeny vytvorené druhým Vatikánskym koncilom.