Biden: Od čínskej "politiky jedného dieťaťa" si umývam ruky

2,041
Kultúra smrti

CHENGDU, Čína, 22. august 2011 (LifeSiteNews.com) - V nedávnom príhovore čínskemu publiku americký viceprezident Joe Biden vyhlásil, že nebude kritizovať ich donucovaciu politiku na kontrolu populácie. Aj napriek tomu je však presvedčený o tom, že takáto schéma je ekonomicky neudržateľná.

Poukázal na skutočnosť, že čínski predstavitelia zdieľajú s americkými lídrami v oblasti nestabilnej ekonomiky rovnaké obavy.

"Nemáte žiadnu záchrannú sieť. Vaša politika bola jediná, ktorej som rozumel - nebudem kritizovať trend "jedno dieťa na rodinu"," povedal Biden.

"Výsledok je taký, že ste v pozícii, kedy sa jeden živiteľ rodiny bude starať o štyroch dôchodcov. Nezvládnuteľné." 

Realizácia čínskej politiky jedného dieťaťa je notoricky surová. Ženy musia bežne podstúpiť potraty a sterilizáciu alebo platiť nehorázne pokuty či iné tresty za "ilegálne" tehotenstvo. Aktivisti ľudských práv konštatujú, že počet 35,000 potratov vykonávaných denne v Číne je takmer desaťnásobkom toho, čo sa deje v USA. 

Reggie Littlejohnová, prezidentka organizácie Ľudské práva bez hraníc, s Bidenom súhlasila. Dodala však, že svojím odchodom z funkcie zároveň zatvára oči pred hrozným ľudským utrpením.

"Skutočne pán Biden plne rozumie tomu, že čínska politika jedného dieťaťa spôsobuje viac násilia páchaného na ženách a dievčatách ako ktorákoľvek iná politika vo svete?" písala Littlejohnová v emaile pre LifeSiteNews.com. "Čínske ženy sú doslova odvlečené zo svojich domovov, pripútané k stolom a donútené k potratu."

Cieľom viceprezidentovej návštevy je zmierniť obavy nad zníženým americkým ratingom v komunistickej krajine, ktorá vlastní 1,2 biliónov USD v cenných papieroch.