Čínskej matke hrozí deportácia a sterilizácia

1,607
Kultúra smrti

WASHINGTON, D.C., 4. August, 2011 (LifeSiteNews.com) - Ak americký súd nevyhovie jej odvolaniu, môže matka štyroch amerických detí byť deportovaná do Číny, kde bude musieť čeliť nútenej sterilizácii a pravdepodobne aj uväzneniu pre porušenie politiky jedného dieťaťa - podľa WorldNetDaily.

Xiu Mei Wei (vyslovuj Šu Mej Uej) sa do Spojených štátov presťahovala v roku 1997, aby si vzala svojho čínskeho snúbenca. Vycestovala na dočasné víza, ktoré mali platnosť do apríla toho istého roku.                                                                                                                                                                                                                                                                                                       
Podľa blogu vydaného jedným s podporovateľov Wei, ju jej snúbenec opustil, no ona sa rozhodla nevrátiť sa do Číny, kvôli ponižovaniu, ktoré by ju tam čakalo.

V blogu je vysvetlené, že “ak snúbenec v kultúre, z ktorej Xiu pochádza, opustí svoju snúbenicu pred svadbou, jej rodina aj jej dedina sa jej vyhýbajú.”

Wei sa napokon vydala za iného Číňana a presťahovala sa do Oklahomy, kde mali štyri deti, ktoré majú 11, 9, 7 a 3 roky. Stala sa tiež kresťankou a podporovateľkou čínskej podzemnej cirkvi. 

V roku 2002, keď bola Wei tehotná so svojím tretím dieťaťom, dostala jej matka list od úradov z jej rodného mesta, Changle City v čínskej provincii Fujian. V liste bolo úradné varovanie, že ak neukončí svoje tehotenstvo, bude ona alebo jej manžel čeliť pri návrate do Číny sterilizácii. Wei v Spojených štátoch ihneď požiadala o azyl.

O tri mesiace bola obvinená z prekročenia platnosti jej víz so žiadosťou o dostavenie sa pred imigračný súd. Sudca odmietol jej žiadosť, tvrdiac, že podala žiadosť príliš neskoro.

Podľa rozhodnutia súdu mala Wei žiadať o azyl skôr, pretože porušila čínsku politiku jedného dieťaťa už pred svojim tretím tehotenstvom.

Súdne dokumenty dosvedčujú, že podľa Zákonov v Spojených štátoch sa človek pokladá za utečenca, ak sa nemôže vrátiť do svojej domovskej krajiny “kvôli prenasledovaniu alebo opodstatnenému strachu z prenasledovania na základe rasy, náboženstva, členstva v určitých sociálnych skupinách alebo politického presvedčenia.”

Zákon tiež stanovuje, že osoba, ktorá má “opodstatnený strach” z núteného potratu alebo sterilizácie je považovaná za osobu čeliacu prenasledovaniu na základe politického presvedčenia.

Napriek tomu, i napriek listu pre matku Wei, súd rozhodol, že Wei nedostatočne preukázala že jej sterilizácia je “viac pravdepodobná ako nie,” a “neexistuje žiadny záznam o tom, ako čínska vláda zaobchádza s občanmi, ktorí majú deti narodené v zahraničí.”

Nasledujúca súdna bitka priniesla jej prípad až pred najvyšší správny orgán s jurisdikciou prisťahovaleckého práva, federálnu Radu pre Imigračné Odvolania (federal Board of Immigration Appeals - BIA).

Právnická kancelária Johna Changa, ktorá zastupuje Wei, sa pre WorldNetDaily vyjadrila, že petícia pre znovuotvorenie prípadu Wei bola predložená BIA.

Wei môže ostať v Spojených štátoch až do rozhodnutia v jej prípade. Ak však Rada odmietne zhliadnuť ho, môže čeliť až deportácii.

V rozhovore s WorldNetDaily cez tlmočníka sa Wei vyjadrila, že ak sa jej rodina vráti do Číny, jej deťom bude zamietnutý prístup k vzdelaniu a zamestnaniu, pretože porušila politiku jedného dieťaťa.

Taktiež sa vyjadrila, že bude musieť čeliť nielen sterilizácii ale tiež pokutám a uväzneniu.

Podporovatelia Wei odštartovali listovú kampaň, aby mal jej právnik tieto podporné listy k predloženiu na súde.