Maltsky parlament uviedol do platnosti rozvodovú legislatívu

1,537
Kultúra smrti

Valletta, 27. júla, 2011 (LifeSiteNews.com) - Parlament oficiálne katolíckej ostrovnej krajiny Malty v pondelok hlasoval za legalizáciu rozvodu. Stalo sa to po májovom referende, v ktorom 53 % voličov hlasovalo za schválenie rozvodovej legislatívy.

Malta bola jediný členský štát EÚ, ktorý nedovoľoval rozvod. Teraz necháva Filipíny a Vatikán jedinými dvoma krajinami sveta, v ktorých je rozvod ilegálny.

Tento krok prešiel maltským parlamentom v hlasovaní 52 ku 11, s piatimi zdržaniami sa hlasovania.

Hoci bolo poslancom parlamentu vládnucej Nacionalistickej strany dovolené hlasovať podľa svojho svedomia, výsledky prišli ako úder pre premiéra Lawrenca Gonziho, ktorý bol proti rozvodu ešte pred referendom. Hlasoval proti tomuto kroku. 19 z 35 zákonodarcov Nacionalistickej strany hlasovalo v prospech tohto kroku.

Aj keď Gonzi nebol spokojný s výsledkom hlasovania, uznal, že novela legislatívy, ktorá teraz dovoľuje párom, ktoré žili oddelene najmenej štyri roky, požiadať o rozvod, že to robia prijateľnejšie ako to bolo v pôvodnej forme.

Katolícki biskupi z Malty, zastávajúc názor, že rozvod je „nesprávne riešenie“ manželských problémov, naliehali na občanov, aby hlasovali v rozvodovom referende proti.

„Voľba v prospech rozvodu,“ napísali biskupi v pastierskom liste v máji, „vedie k ďalšiemu zničeniu manželstva a rodiny, následkom čoho je zničenie hodnôt a kvality života.“

Malta s počtom obyvateľov 410-tisíc uznávala rozvody, ktoré boli počas 30 rokov získané maltskými pármi v zahraničí. Štatistiky ukazujú, že počas tejto doby sa v zahraničí rozviedlo približne 785 maltských manželských párov.

Očakáva sa, že nová legislatíva vstúpi do platnosti v októbri po tom, ako ju prezident George Abela oficiálne schváli.