Eugenika späť v Nemecku: Schválené kontroverzné "preimplantačné" genetické testovanie

4,954
Kultúra smrti

BERLÍN, Nemecko, 11. júl 2011 (LifeSiteNews.com) – Nemecký parlament nedávno schválil kontroverznú formu "preimplantačného" embryonálneho testovania genetických porúch. Členovia parlamentu hlasovali v pomere 326:260 v prospech návrhu zákona. Osem členov sa zdržalo hlasovania.

Preimplantačná genetická diagnostika (PGD) získava prostredníctvom in vitro oplodnenia pre testovanie závažných genetických porúch, ktoré môžu viesť k narodeniu mŕtveho plodu alebo potratu, až dve bunky z ľudského embrya. Takéto testovanie je v Nemecku veľmi citlivou témou. Spomienka na páchané zverstvá v mene eugeniky pod vplyvom nacistov je v tejto krajine stále živo v národnom povedomí.

Testovanie bude povolené iba v prípadoch, kedy sa u jedného alebo oboch rodičov objaví predpoklad vážnej genetickej poruchy a ich prípad schváli etický kódex. Odhadujú na niekoľko stoviek ročne.

Nemecký parlament sa touto otázkou začal zaoberať po minuloročnom súdnom rozhodnutí v prospech testovania. Množstvo členov parlamentu vyjadrilo znepokojenie, že celý proces poslúži na dosiahnutie "značkových detí".

"Rodičia by sa nemali ospravedlňovať, ak nemajú tzv. dokonalé dieťa," vyhlásil námestník konzervatívnej kresťanskej sociálnej únie Wolfgang Zoeller.

Rímsko katolícky arcibiskup Robert Zollitsch, predseda Episkopálnej konferencie, nazval zákon "porušením zásady rešpektovania ľudskej dôstojnosti."

Wolfgang Thierse z opozície sociálnych demokratov potvrdil, že celá propagácia je " v rozpore jedinca s právom na život."

Kritici IVF poukázali, že zatiaľ čo "testovanie vyrába zázračné deti", jediným výsledkom je smrť množstva ľudských embryí.

Na dôvažok, existuje množstvo obáv z dlhotrvajúcich zdravotných komplikácií IVF detí. Štúdie v Spojenom kráľovstve za posledné roky odhalili, že deti počaté prostredníctvom IVF trpia minimálne dvojnásobkom zdravotných problémov ako deti počaté prirodzeným spôsobom. Existuje tiež dôkaz, že IVF môže s vysokou pravdepodobnosťou spôsobiť vrodené chyby a genetické abnormality.