Iný svet: Prezidentskí kandidáti Guatemaly sa spojili v opozícii proti potratom

3,694
Kultúra života

GUATEMALA CITY, 14. júl 2011 (LifeSiteNews.com) – Deväť z jedenástich kandidátov na post prezidenta v Guatemale nedávno navštívilo fórum katolíckych biskupov, kde jednomyseľne odmietli dekriminalizáciu potratu, adopciu homosexuálmi a ostatné liberálne postoje. Informovali o tom Prensa Libre.

Uvedené odpovede svedčia o podstatných rozdieloch myslenia v oblasti sexuálnej morálky, ktorá prevláda vo vyspelých krajinách. Voľné sexuálne známosti sú stále považované za "normálne" a potrat je všeobecne ponúkanou zálohou v prípade zlyhania antikoncepcie.

Medzi kandidátmi na prezidentské kreslo Guatemaly sú členovia rôznych politických strán z oboch protipólov politického spektra. Otto Pérez Molina z Vlasteneckej strany, Manuel Baldizón z Obnovenej demokratickej slobodnej strany, Patricia de Arzúová z Unionistickej strany a Rigoberta Menchúová zastupujúca ľavicu.

Všetkých deväť kandidátov sa zhodlo v názore, že potrat by mali zákony úplne zakázať. Podľa Péreza Molina by mohol byť akceptovaný iba v prípade ohrozenia života matky.

Homosexualita nenašla u kandidátov žiadnu podporu, Patricia de Arzúová takúto záležitosť dokonca označila za poburujúcu. Podľa šiestich by sexuálna výchova detí mala ostať v réžii rodičov, jeden z nich dáva prednosť abstinencii a vernosti. 

Kandidáti údajne odbočili od tradičnej katolíckej morálky v dvoch oblastiach: oplodnenie in vitro a antikoncepcia. Zatiaľ čo učenie katolíckej cirkvi tvrdí, že obe by mali zákony zakazovať, kandidáti takejto legislatíve všeobecne odporovali a želali si, aby rozhodnutie ostalo na partneroch. 

Z ich strany odznel taktiež aj negatívny postoj k rozvodom. Jednohlasne uviedli, že vláda by mala podporovať jednotu rodín. Juan Gutiérrez z Národnej pokrokovej strany však verí, že páry by sa v takýchto otázkach mali rozhodovať slobodne.