Eutanázia v Holandsku na vzostupe, aplikovaná na pacientoch s demenciou

6,050
Kultúra smrti

27. jún 2011 (LifeSiteNews.com) - Eutanázia sa v Holandsku stáva čoraz populárnejšou a naberá omnoho vyššie obrátky, ako by mnohí očakávali.

Počet prípadov eutanázie vzrástlol z 2500 v roku 2009 na 2700 v roku 2010. Šokújucejšie však je, že posledných 21 osôb trpelo počiatočným štádiom demencie. Všetkých 21 "milosrdných zabití" schválila oficiálna komisia.

Výročná správa o eutanázii z roku 2010 ešte nebola zverejnená, o kľúčových postavách informoval oficiálny spravodajský kanál NOS.

V programe NOS mohli diváci počuť príbeh 63 ročnej Guusje de Koningovej, ktorá podstúpila eutanáziu minulého roku. V krátkom videu, ktoré natočil jej manžel 4 dni pred ženinou smrťou a následne ho odvysielali na televíznej stanici, Koningová vysvetľuje príčiny svojej voľby.

Sympatická zdravá žena so zmyslom pre humor, milujúcim manželom a dospievajúcimi deťmi argumentovala, že po tom, čo jej diagnostikovali Alzheimerovu chorobu už viac nechce ďalej žiť. Údajne bola svedkom pomalého zomierania svojho otca.

"A práve to nechcem zažiť," vysvetľuje de Koningová vo videu svojim deťom. "Nechcem trpieť."

De Koningová bola eutanáziou usmrtená v júli minulého roka. Jej obraz je v súčasnosti používaný na podporu názoru, že zabíjanie ľudí v počiatočnej fáze demencie je dobrý spôsob, ako predísť utrpeniu a nadmerným nákladom na zdravotnú starostlivosť pre holandských seniorov.

Eutanázia je v Holandsku legálna iba v prípade, že je pacient pri zmysloch a schopný natrvalo vyjadriť želanie zomrieť. Akonáhle demencia pokročí, je neskoro. Navrhnuté "riešenie" je zomrieť skôr, než sa choroba rozšíri.

V provinčných komunitných centrách a hoteloch sa konali verejné stretnutia, ktoré mali seniorov podporiť a informovať o ich "práve" zomrieť, aj keď sú v dobrom zdravotnom stave, ale aj o strachu z diagnostikovanej demencie.

Aj keď 95% Holanďanov podporuje legálnu eutanáziu, podľa prieskumov verejnej mienky je v súčasnosti iba 33% lekárov pripravených usmrtiť pacientov s počiatočným štádiom demencie.