Vatikán investoval do výskumu dospelých kmeňových buniek milión dolárov

3,890
Kultúra života

VATIKÁN, 17. jún 2011 (LifeSiteNews.com) – Vatikán investoval milión dolárov do americkej spoločnosti NeoStem, ktorá pracuje s dospelými kmeňovými bunkami a vyvíja lieky na rôzne ochorenia a zranenia. Je to vôbec po prvýkrát, čo Vatikán uzatvoril zmluvu so súkromnou spoločnosťou, aby napomohol k urýchleniu výskumu kmeňových buniek.

Na nedávnej tlačovej konferenii Dr. Robin Smith, generálny riaditeľ NeoStem-u uviedol: ,,Ľudia sú príliš sústredení na vedecký pokrok a prenieslo sa to už aj do politiky. Myslím si však, že hlavná je bezpečnosť a nech je vaše vládnutie akékoľvek, každému ide o dosiahnutie pokroku v oblasti medicíny a zníženie ľudského utrpenia."

NeoStem je medzinárodná biofarmaceutická spoločnosť, ktorá vykonáva celý rad biomedicínskych výskumov a pracuje iba pomocou dospelých kmeňových buniek v Číne a USA.

,,Sú ľudia, ktorí sa zameriavajú na pokrok všetkých typov terapie kmeňových buniek, embryonálnych aj dospelých. Myslím si, že bezpečnostné profily dospelých kmeňových buniek prídu na pomoc pri vytváraní pokroku a dokonca dnes môžeme byť svedkami, že viac ako 70 ochorení využíva na liečbu dospelé kmeňové bunky ako súčasť štandardnej liečby," povedal Dr. Smith.

Dr. Tomasz Trafny, riaditeľ úradu vedy a viery Pápežskej rady pre kultúru vyhlásil: ,,Silne podporujeme výskum dospelých kmeňových buniek z dvoch dôvodov. Po prvé, jasne si uvedomujeme hodnotu ľudského života a každú fázu jeho vývoja. Po druhé, výskum dospelých kmeňových buniek je bezpečný nielen z etického a morálneho hľadiska, ale aj z biologického a lekárskeho."

V spolupráci s Pápežskou akadémiou pre život a Pápežskou radou pre zdravotníckych pracovníkov je cieľom projektu ďalší výskum dospelých kmeňových buniek a ,,skúmanie kultúrnych, etických a ľudských dôsledkov ich používania."

Projekt taktiež prevezme prácu verejnej politiky na pozdvihnutie povedomia politických, vedeckých a náboženských vodcov a na vytvorenie ,,zmeny kultúrnej paradigmy" v prospech využitia dospelých kmeňových buniek pre regeneratívnu medicínu.