Maďarsko spustilo národnú Pro-Life kampaň za eurofondy. Brusel zúri.

1,868
Kultúra života

15. júna 2011 (LifeSiteNews.com) – Maďarský parlament nahneval vedenie Európskej Únie podporujúce potraty, sponzorovaním celoštátnej prolife kampane. Na jej financovanie použije zdroje z fondov Európskej únie.

Kampaň tvoria plagáty, na ktorých nenarodené dieťa prosí o svoj život. Ľudia ich uvidia v staniciach metra, na autobusových zastávkach a iných verejných miestach.

„Veľmi dobre rozumiem, že nie ste na mňa ešte pripravení, ale zvážte svoje rozhodnutie a dajte ma na adopciu. Nechajte ma žiť!“ hovorí text pod obrázkom nenarodeného dieťaťa.

Plagáty tiež podotýkajú, že životy tisícov maďarských detí skončia potratom každý rok napriek tomu, že mnohé páry v Maďarsku túžia po adopcii dieťaťa.

Kampaň bola financovaná sčasti z fondov Európskej únie, z programu známeho ako „Pokrok“, ktorý bol vytvorený, aby spopularizoval zamestnanosť a solidaritu v Európe. Na plagátoch je logo programu. Predstavitelia Európskej únie však jasne ukázali, že „solidarita“ predstavovaná programom, nezahŕňa nenarodené deti a nariadili predstaviteľom Maďarska program ukončiť.

Podľa Európskeho komisára pre spravodlivosť Viviane Reding: „Kampaň nie je v súlade s projektom predloženým maďarskými predstaviteľmi a Európska komisia preto žiada maďarských predstaviteľov, aby ukončili túto časť kampane a bez meškania odstránili zvyšok plagátov .“

Reding tvrdí: ,, ... kampaň je proti európskym hodnotám.“ Varuje Maďarsko, čo mu hrozí v prípade, že nesplní nariadenie únie : „Začneme konania ohľadom ukončenia zmluvy a urobíme primerané rozhodnutia, vrátane tých finačných.“

Ako oznámila francúzska tlačová agentúra, maďarský premiér Viktor Orban odpovedal, že projekt jeho krajiny predložený Európskej komisii má za cieľ podporu „vyváženej“ rodiny. Dodal však, že ak Európska komisia neakceptuje toto zdôvodnenie, je pripravený podujať sa na „primerané opatrenia.“

Podľa maďarského ministra pre rodinu a mládež Miklósa Soltesza sa vláda snaží zvýšiť povedomie o hodnote ľudského života napriek tomu, že potraty v krajine sú ešte stále legálne. Popiera, že kampaň je prvým krokom smerom k zákazu abortu.

„Maďarská spoločnosť nie je pripravená na zákaz potratov, ako je to napríklad v Poľsku. Toto nie je to, čo hľadáme. My chceme klásť dôraz na dôležitosť života,“ povedal pre francúzsku tlačovú agentúru Hu Lala.

Maďarský parlament vyjadril svoju silnú prolife tendenciu vo vytváraní novej ústavy, ktorá chráni právo na život od okamihu počatia. Jeho predstavitelia však objasnili, že neveria vo svoju schopnosť presadiť nové ustanovenia prostredníctvom legislatívy zakazujúcej potraty.