Pápež František: vybrať si potrat s cieľom udržania si postavy je modlárstvo

1,281
Jakub Betinský
Kultúra života

Pápež František hovorí o prípade ženy, ktorá by radšej obetovala a potratila svoje dieťa, aby si uchovala svoju postavu. Nazýva tak moderný príklade “modlárstva” alebo uctievania falošných bohov.

V stredu počas jeho generálnej audiencie pápež povedal, že keď sa bohatstvo, moc alebo fyzická krása stanú modlami, tak potom “vedú k smrti”.

Ako príklad hovoril pápež o žene, ktorú spoznal, ktorá bola ochotná “obetovať všetko” pre fyzickú krásu.

Pred rokmi mu jedna žena, ktorá bola veľmi hrdá na svoju krásu povedala, že bola na potrate akoby to bola najprirodzenejšia vec na svete.

“Áno, musela som ísť na potrat, pretože moja postava je veľmi dôležitá.” – povedala mu táto žena.

“Toto sú modly a tie Vás povedú zlou cestou a nikdy Vás neurobia šťastnými.” – odpovedal pápež.

Pápež František je hlasným kritikom potratov, ktoré nazýva “ohavnými zločiny” podobné mafiánskym vraždám či vraždeniu neviniatok kráľom Herodesom pred 2000 rokmi. Rozjímajúc nad žalmom 115 a nad tým ako zobrazuje uctievanie falošných bohov pápež František poznamenal, že dnes existuje mnoho podôb modlárstva. Tie sužujú svet a nakazia dokonca veriacich, ktorí dopustia aby sa stali “svetskými”.

Medzi tieto modly patrí bohatstvo, moc, zdravie a fyzická krása - hovorí pápež - a taktiež praktiky ako ísť sa poradiť s veštcom/vešticou alebo dať si čítať z tarotových kariet. 

“Posolstvo tohto žalmu je veľmi jasné,” hovorí pápež. “Ak vložíte svoju nádej do modiel, stanete sa ako ony: prázdnymi obrazmi s rukami, ktoré sa nedokážu dotýkať, chodidlami, ktoré nedokážu chodiť a ústami, ktoré nedokážu hovoriť.”

Keď sa ideológie ako blahobyt, moc, úspech alebo hodnoty ako fyzická krása a zdravie stanú modlami, pokračuje pápež, “vnesú zmätok do mysle a srdca, a namiesto toho, aby boli životu potravou, vedú k smrti.”

“Toto je dôvod, prečo Sväté Písmo varuje pred falošnými nádejami, ktoré nám ponúka svet, poukazuje na ich zbytočnosť a odhaľuje ich nezmyselnosť.” – povedal pápež.

Pápež povedal, že k modlám sa často obraciame vtedy, keď sa nám zdá, že Boh na naše prosby odpovedá pomaly. Stávame sa frustrovanými a hľadáme pomoc inde.

“Niekedy hľadáme Boha, ktorý sa zohne pred našimi požiadavkami a čarovne bude konať tak, že zmení realitu a spraví z nej to, čo chceme my.” – povedal pápež. Ale tieto modly sú zbytočné, “bezmocné a klamlivé.”

Ale i napriek tomu pápež hovorí, že “modly máme radi; máme ich veľmi radi.” Často vieme uprednostniť hľadanie chvíľkovej nádeje, ktorú nám dáva falošná modla, pred  “veľkou a istou nádejou, ktorú nám dáva Pán.” – dodáva pápež.

Ako hovorí František, rozdiel je v tom, že jediný pravý Boh nie je modla a preto “nás nikdy nesklame.”