Pápež František uvádza do života prvé palestínske veľvyslanectvo pri Svätej stolici

713
Kultúra života

Tento víkend prijal pápež František vo Vatikáne palestínskeho prezidenta Mahmouda Abbasa a oficiálne inauguroval novú ambasádu štátu Palestína pri Svätej stolici.

V sobotu sa Abbas stretol s pápežom vo Vatikáne asi na 20 minút pred otvorením diplomatického úradu na Via di Porta Angelica, iba kúsok od Vatikánu, presnejšie v budove v ktorej sídlia aj veľvyslanectvá Peru, Ekvádora a Burkiny Faso.

Abbas povedal, že nové palestínske veľvyslanectvo: „... je znakom, že pápež miluje Palestínčanov a mier.“ Vatikán uznal štát Palestína približne pred rokom a pol.

Po tomto stretnutí Abbas tiež povedal, že dúfa: „že ostatné štáty budú nasledovať príklad Svätej stolice.“

Ďalej dodal: „Sme pyšní, že náš štát je miestom zrodu kresťanstva a že máme jednu z najstarších kresťanských komunít na svete.“

Počas stretnutia predložil prezident Abbas pápežovi niekoľko darov, vrátane kameňa z Golgoty. Pápež František zas dal palestínskemu prezidentovi medailu jubilejného roku ako aj arabskú verziu jeho dvoch listov Amoris Laetitia (Radosť lásky) a Laudato Sì o starostlivosti o životné prostredie.

Svätá stolica začala nazývať Palestínu „štátom“ v novembri 2012, keď OSN hlasovala za jej uznanie ako za nečlenský pozorovateľský štát. Oficiálne uznala jej suverenitu až v právnom dokumente v máji 2015.

V nedeľu odcestoval prezident Abbas do Paríža, kde sa zúčastnil medzinárodnej koferecie, ktorej cieľom bolo podporiť pokračovanie mierových rozhovorov medzi Izraelom a Palestínou. Izrael sa na tejto konferencii nezúčastnil.

Abbas využil príležitosť a na stretnutí vyjadril svoj nesúhlas s plánom novozvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa, presunúť veľvyslanectvo z Tel Avivu do Jeruzalema.

Vo svojom vyjadrení povedal: „Akékoľvek pokusy o legitimizáciu ilegálnej izraelskej anexie mesta zničia šance všetkých politických procesov, pochovajú nádeje na spoločné riešenie a budú prilievať olej do ohňa extrémizmu v našom regióne ako aj po celom svete.“

Status mesta je jednou z najkľúčovejších a najkomplexnejších tém debaty, na ktorej stojí mierový proces na Blízkom východe. Izrael považuje celé mesto za svoje hlavné mesto, zatiaľ čo Palestínčania veria, že východný Jeruzalem by mal byť hlavným mestom budúceho palestínskeho štátu.

Zdalo sa, že minulú jeseň počas príhovoru vo Vatikáne pápež František pripustil, že Boh prisľúbil Svätú zem Izraelčanom.

Povedal, že Izraeliti: „Chodili po púšti štyridsať rokov, kým došli do Zasľúbenej zeme.“

Pápež tiež na konci roka 2015 prekvapil, keď uviedol, že útoky na štát Izrael a na jeho právo na existenciu predstavujú antisemitizmus.

Pápež Františk na súkromnej audiencii s delegátmi zo Svetového židovského kongresu (WJC) povedal:„Útoky na Židov sa považujú za antisemitizmus, ale priamy útok na štát Izrael je tiež antisemitizmom."

Neskôr dodal: „Medzi vládami môžu vznikať politické nezhody v rámci politických záležitostí, no štát Izrael má plné právo existovať v bezpečných podmienkach a v prosperite.“

Svätá stolica nadviazala oficiálne diplomatické vzťahy so štátom Izrael v roku 1993 a začiatkom budúceho roku Vatikán zriadi nunciatúru v Izraeli a Izrael zase zriadi veľvyslanectvo pri Svätej stolici.

Minulý týždeň, počas svojho každoročného príhovoru diplomatickému zboru, pápež vyzval na mier na Blízkom východe, pričom zvlášť apeloval na „Izraelčanov a Palestínčanov,“ aby obnovili rozhovory, ktoré majú viesť k „trvalému a stabilnému riešeniu“ konfliktov.

Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKÉ SLOVENSKO