Britská politická strana chce zastaviť prenasledovanie kresťanov v Anglicku

1,474
Kultúra života

LONDÝN, 30. máj 2011 (LifeSiteNews.com) – Žaloba proti Dalovi Mcalpinovi, ktorého v apríli minulého roka zatkli za verejné označenie homosexuality ako hriechu, bola nakoniec stiahnutá. Kresťanský kazateľ vyzval k zmenám zákona, ktoré by v Británii umožnilili nahlas vyjadriť svoje náboženské presvedčenie bez obáv zo zatknutia alebo trestného stíhania. 

Existuje politická strana stojaca za zmenou, ktorá by z verejného poriadku platného od roku 1986 odstránila pasáže povoľujúce zatýkanie kresťanov pri urážaní homosexuálnych aktivistov. 

Dodatok, ktorý navrhuje odstrániť zo zákona z odseku 5 slovo "urážlivý" predložil Edward Leigh zo strany konzervatívcov. Podporil ho aj prezident liberálnych demokratov Tim Farron a bývalý minister vlády Tom Watson. Dodatok podpísali ďalší šiesti členovia parlamentu.

Mnoho krajín v západnom svete v súčasnosti ustanovuje právo "nenávistných prejavov", čiže zákon hovoriaci o niečom, čo by mohlo byť považované za útok a podľa platných právnych predpisov by to na získanie dôkazov nestačilo. Iba v prípade, že sa iná osoba "cíti dotknutá", spadajú dôkazy do odseku 5 a aktivisti občianskej slobody uviedli takéto zákony za "pole otvorené pre zenužívanie".

Členovia parlamentu sa pokúsili situáciu v Británii zlepšiť, no pri spätnom zistení, že práve ich krajina je medzi vedúcimi v počte anti-kresťanských aktivistov, ostali šokovaní. Terry Sanderson, prezident Národnej svetskej spoločnosti (NSS) vyhlásil, že pri zmene zákona by nemalo dôjsť k žiadnym námietkám. Týkali by sa najmä ľudí, ktorí sa cítia ukrivdení a budú zasvätení do práva.

Sanderson, ktorý je v Británii jedným z popredných hlasov za zrušenie verejného prijatia kresťanstva, pre médiá povedal: ,,Myslím si, že väčšina ľudí, ktorí uznávajú slobodu prejavu (poväčšine demokrati), by súhlasila s myšlienkou, že je dosť protichodné uraziť sa pre niekoho názor a hneď na to sa odvolávať na zákon a vyhlasovať, že naše pocity musia byť chránené."

Zákon zakazuje "ohrozovanie, hanlivé, urážlivé slová alebo správanie" a správanie, ktoré "spôsobí obťažovanie, strach alebo nebezpečenstvo". Edward Leigh označil za právny problém subjektivitu pojmu "urážka". ,,Domnievam sa, že odstránenie slova "urážka" bude  pre zastavenie zneužívania odseku 5 a vytvárania mrazivého vplyvu na slobodu prejavu dostatočným zadosťučinením," adresoval Leigh dolnej snemovni britského parlamentu. ,,Odsek 5 je typickým príkladom zákona, ktorý bol predložený z jediného dôvodu: teoreticky sa určitými záležitosťami už dávno zaoberá, v praxi je však jeho účel celkom iný. Zákon bol predložený taktiež na riešenie otázky výtržníctva, no polícia ho stále viac zneužíva proti pokojným demonštrantom a pouličným kazateľom."

Leigh citoval prípad kresťanských hoteliérov z Liverpoolu, Bena a Sharon Vogelenzangových, ktorých moslimskí návštevníci na základe odseku 5 zažalovali za hrubú urážku po diskusii o islamskom náboženstve. 

"Všetci sa určite zhodneme na tom, že sloboda prejavu je základom skutočnej demokracie. Je v tom zahrnutá sloboda nesúhlasiť a vyzývať prijatie stanoviska. Nemusí sa nám páčiť to, čo povie niekto iný. Môže nás to dokonca uraziť. Ale živé debaty a mohutné výmeny názorov sú neoddeliteľnou súčasťou skutočnej demokracie.

John Glen, člen parlamentu za stranu konzervatívcov dodal: ,,Vyjadriť svoj názor bez strachu z trestu či cenzúry je základné ľudské právo. Bez toho sú politické zásahy a odolnosť voči nespravodlivosti a útlaku nemožné. Je to vzácne právo a nesmieme dovoliť jeho ohrozenie".