Nová interaktívna internetová stránka odhaľuje tajomstvá tajuplného katolíckeho obrazu

1,530
Kultúra života

Možno vám nič nehovorí názov diela „Záhrada pozemských rozkoší“ od Jheronima Boscha (alebo ako sa niekedy uvádza Hieronyma Boscha), je však dosť veľká pravdepodobnosť, že ste toto majstrovské dielo už videli.

Je to triptych, ktorý zobrazuje niekoľko biblických scén. Ľavá strana predstavuje stvorenie sveta, pravá strana zobrazuje peklo a stredná časť zachytáva ľudí oddávajúcich sa pozemským rozkošiam, aj keď to nie je celkom jasné. Maľba je známa tým, že zachytáva zvláštne scény a zobrazuje symboly, ktoré sa ľudia snažia pochopiť do dnešného dňa.

Nedávno vznikla interaktívna internetová stránka, na ktorej si môžete zväčšiť a priblížiť konkrétne scény z obrazu a zároveň si k nim môžete vypočuť alebo prečítať vysvetlenie. (Maľba je plná scén nevhodných pre malé deti, preto sa neodporúča, aby si túto internetovú stránku prezerali bez dohľadu rodičov.)

Toto je napríklad jedna zvláštna scéna (jedna z tých miernejších):

Čo znamená? Internetová stránka ponúka nasledovné vysvetlenie:

Čierna pleseň v klase raži vyzerá celkom nevinne. V tej dobe však nikto nevedel, že kyjanička purpurová, ľudovo nazývaná čierne žito, spôsobovala odumieranie tkanív alebo gangrénu, kvôli ktorým vaše končatiny následne sčerneli. V tejto časti obrazu Bosch namaľoval odrezanú nohu, aby nám pripomenul príbeh ergotizmu, o ktorom sa často hovorí ako o ohni sv. Antona. Ak by ste zjedli chlieb od zlého pekára, na tele by sa vám vytvorili rany. Vaša noha by nakoniec sčernela a odpadla. Doktor by sa vám márne pokúšal zachrániť život tým, že by vám odrezal postihnutú končatinu. Po požití jedovatej kyjaničky by vám odhnili končatiny, zmietali by ste sa v halucináciách a nakoniec by ste zošaleli.

Namaľoval Hieronymus Bosch svoju Záhradu pozemských rozkoší, keď mal hrozné halucinácie po požití drog? Aj keď tieto ničivé účinky „šialenej raže“ boli dobre známe pred naším letopočtom, len v šestnástom storočí sa zistilo, že vinníkom bola práve čierna pleseň v klasoch raži. Dovtedy si ľudia mysleli, že tento stav mal na svedomí diabol. Len v 50. rokoch minulého storočia bola syntetizovaná zložka z tejto huby na výrobu psychadelickej drogy, ktorá je v dnešnej dobe známa ako LSD.

Zaujímavé! Je tu veľa ďalších informácií, ktoré vysvetľujú, odkiaľ pochádzajú jednotlivé scény.

Ak si chcete pozrieť novú interaktívnu stránku, kliknite SEM.