Nový film produkčnej spoločnosti Sony „V mene Krista“ podporuje vieru vo vzkriesenie Krista

2,107
Kultúra života

Po celej Severnej Amerike prebehla 19. februára v 2700 kinách premiéra filmu „V mene Krista“ s hviezdnym obsadením v podobe herca Josepha Fiennesa známeho z filmu Zamilovaný Shakespeare. Film sa začína tam, kde sa končí podobný film herca a režiséra Mela Gibsona Umučenie Krista – ukrižovaním. Príbeh je vyrozprávaný očami neveriaceho rímskeho vojaka, ktorého hrá Joseph Fiennes. Clavius je poverený, aby našiel nezvestné telo ukrižovaného Ježiša Krista. To má zastaviť šírenie rečí o zmŕtvychvstaní Mesiáša.

Film spoločnosti Sony Pictures pripomína film The Fourth Wise Man z roku 1985, známy u nás pod českým názvom Čtvrtý z mudrců s Martinom Sheenom v hlavnej úlohe, v ktorom bola podobne využitá metóda „rozprávača“, čo prispelo k presvedčivosti filmu. Rich Peluso, zástupca riaditeľa produkčnej spoločnosti AFFIRM Films, divízie spoločnosti Sony Pictures Entertainment, uviedol, že vo filme sa prelínajú skutočnosti zo Svätého Písma s historickou fikciou. To umožňuje, že sa na tento známy a obľúbený príbeh môžeme pozerať inými očami a môžeme ho viac precítiť.

V rozhovore pre webový portál LifeSiteNews Peluso povedal, že po 15 rokoch strávených v spoločnosti EMI Christian Music Group sa pridal k spoločnosti Sony, aby využil jej celosvetovú pôsobnosť na vyrozprávanie príbehov o Ježišovi. Uviedol, že v postave Claviusa sa prelínajú charaktery viacerých ľudí, ktorí museli doručiť zvesť o vzkriesení späť do Ríma.

„Ako je možné, že „ríša vládnuca celému svetu, ktorej cieľom bolo zničenie kresťanstva, sa počas niekoľkých generácií zmenila na kresťanskú ríšu“? Svedectvo o Kristovom zmŕtvychvstaní v podaní Židov a Rimanov malo zrejme veľký vplyv na túto transformáciu,“ zamýšľa sa Peluso.

Peluso povedal, že film „V mene Krista“ mal veľmi veľkú pozitívnu odozvu u cirkevných predstaviteľov.

Filmový príbeh je veľmi realistický a pôsobivý. Zobrazenie biblickej krutosti nie je až také surové ako vo filme Mela Gibsona Umučenie Krista. Oproti tomu zobrazenie Ježiša nie je až také majstrovské ako v prípade výkonu herca Jima Caviezela, nakoľko zmŕtvychstaný Ježiš má vo filme len veľmi malú rolu, pretože film sa zameriava hlavne na Claviovu cestu sebapoznania a viery. Film „V mene Krista“ pomôže mnohým, ktorí neveria, že sa Kristus vrátil, aby uverili v Krista a v Jeho vzkriesenie.