Zvolenský: Keď už nie tento rok, mohol by prísť pápež v roku 2013

1,645
Kultúra života

Ak už nie tento rok, tak v roku 2013 by mohol podľa predsedu Konferencie biskupov Slovenska Stanislava Zvolenského prísť pápež Benedikt XVI. na Slovensko. 
„Keď už nie v roku 2012, ešte lepšie by bolo, keby prišiel v roku výročia príchodu našich svätých vierozvestcov, teda v roku 2013,“ povedal arcibiskup.
 
Pápež Benedikt XVI. napriek pozvaniam na Slovensko tento rok totiž zrejme nepríde. Biskupi pozvali Benedikta XVI. do Bratislavy, Nitry, Žiliny a Prešova na začiatok roka svätých Cyrila a Metoda, teda 3. až 5. júla. Neskôr sa však hovorilo, že by Svätý Otec mohol navštíviť Slovensko v septembri. V septembri však pápež pocestuje do Libanonu, čo už potvrdil vatikánsky hovorca Federico Lombardi. Benedikt XVI. necestuje toľko ako jeho predchodca, preto predstavitelia cirkvi neočakávajú, že by v jednom mesiaci vykonal dve zahraničné cesty. Benedikt XVI. by mohol Slovensko navštíviť na budúci rok. Všetko však bude závisieť od jeho zdravia. Vatikán však stále oficiálne nepotvrdil, ale ani nevylúčil návštevu Svätého Otca Benedikta XVI. na Slovensku. Okrem biskupov pápeža na Slovensko pozval aj prezident Ivan Gašparovič.
 
Pontifikát Benedikta XVI. sa podľa predsedu Konferencie biskupov Slovenska Stanislava Zvolenského ukazuje ako veľký dar pre celú Cirkev. Kolégium kardinálov zvolilo pred siedmimi rokmi – 19. apríla 2005 - za 265. pápeža Katolíckej cirkvi nemeckého kardinála Josepha Ratzingera, ktorý si pre svoj pontifikát vybral meno Benedikt XVI. Arcibiskup Zvolenský obdivuje podľa Tlačovej kancelárie Konferencie biskupov Slovenska Benedikta XVI. predovšetkým ako učiteľa, ktorý vysvetľuje texty Svätého písma. „Svoju múdrosť prejavil aj vo veľkom počte kníh, ktoré môžeme od neho čítať, ale chcem zdôrazniť najmä ten rozmer, akým obdivuhodným, hlbokým, jednoduchým a zároveň prijateľným a zrozumiteľným spôsobom pre kohokoľvek, prednáša posolstvo Svätého písma,“ povedal Zvolenský.
 
Na Slovensku si siedme výročie pontifikátu Benedikta XVI. osobitne veriaci pripomenú počas slávnostnej svätej omše 7. mája o 17:00 h v Katedrále sv. Martina v Bratislave.