Ziolkovský o probléme homosexuality

2,185
Kultúra života


Problém homosexuality je podľa výkonného sekretára Konferencie biskupov Slovenska Antona Ziolkovského potrebné vidieť vo viacerých rovinách.
 
Ako povedal dnes pre agentúru SITA, prvá rovina je morálna. Upozornil, že v Katechizme Katolíckej cirkvi sa píše: „Tradícia, opierajúc sa o Sväté písmo, ktoré predstavuje homosexuálne vzťahy ako veľmi závažnú zvrátenosť, vždy hlásala, že homosexuálne úkony sú svojou vnútornou povahou nezriadené. Sú proti prirodzenému zákonu“. Inými slovami, praktizovanie homosexuality je teda podľa Katechizmu katolíckej cirkvi ťažkým hriechom, pripomenul Ziolkovský. „A hoci robíme správne rozdiely medzi sexuálnou orientáciou a praxou, tento fakt je nutné stále aj verejne pripomínať. Jedným dychom však treba dodať, že aj ľudia s takouto orientáciou sú povolaní ku čistote a k svätosti. A sú medzi nimi aj takí, čo zápasia a pravidelne sa spovedajú. Cirkev ich prijíma a modlí sa za nich, aby mali silu niesť toto bremeno. Na viacerých miestach Slovenska sú kňazi a laici, ktorí sa týmto ľuďom venujú,“ povedal.
 
Druhá rovina je podľa Ziolkovského právna. Pripomenul, že obhajcovia registrovaných partnerstiev často tvrdia, že bez tohto inštitútu si nemôžu usporiadať svoje vzťahy. „Jasne povedzme, že to nie je pravda. Občiansky zákonník ponúka dostatok nástrojov, ktoré umožňujú tak dozvedieť sa o zdravotnom stave iného človeka, zaplatiť jeho faktúru či dokonca dediť,“ uviedol s tým, že je teda dostatok morálnych, aj právnych dôvodov, ktoré hovoria, že súčasná právna úprava je vyhovujúca.
 
Ziolkovský si všíma, že aktivisti okolo Dúhového pochodu tvrdia, že im ide o zrovnoprávnenie ľudí s inou sexuálnou orientáciou, čím vyvolávajú dojem, že táto skupina je nejakým spôsobom diskriminovaná. „Za posledné dve desaťročia sme nepočuli o právnom spore, v ktorom by sa človek s inou sexuálnou orientáciou domáhal zrovnoprávnenia,“ vyhlásil.
 
Organizátori Dúhového pochodu nás chcú podľa neho aj s medzinárodnou pomocou v skutočnosti presvedčiť, aby sme zmenili náš morálny úsudok o homosexualite. „Jednoducho máme začať považovať takéto správanie za niečo normálne,“ dodal Ziolkovský. Keď organizátori Dúhového pochodu tvrdia, že homosexualita je normálna, tak podľa neho vlastne dokazujú, že nerozumejú tomu, čo je normálne. „Normálne nie je všetko, čo ma priťahuje a k čomu inklinujem,“ povedal. Podľa neho nadchádzajúci Dúhový pochod nie je ani tak o zviditeľnení jednej komunity, ako o vytváraní priestoru k dosahovaniu požiadaviek, ktoré však v konečnom dôsledku prispievajú k rozkladu spoločnosti.
 
Dúhový PRIDE 2012 sa uskutoční v hlavnom meste v sobotu 9. júna, otvoria ho tri symbolické svadby na bratislavskom Námestí slobody. Svoje „áno“ si povie ženský, mužský i žensko-mužský pár, aby tak spoločne upozornili na absenciu legislatívnej úpravy pre LGBT ľudí a zároveň verejne oslávili svoj partnerský zväzok. Podujatie s podporou primátora mesta Milana Ftáčnika sa začne o 13:00. Dúhový PRIDE organizuje občianske združenie Queer Leaders Forum spolu so skupinou nezávislých aktivistiek a aktivistov.