Profesorka biológie PREPUSTENÁ kvôli vyjadreniu sa k HOMOSEXUALITE v triede DOSTALA ODŠKODNÉ

4,398
Kultúra smrti

USA, Kalifornia, San Jose, jul 2010 (LifeSiteNews.com))  - Okresná Vysoká škola Evergreenskej komunity v San Jose sa dohodla na urovnaní sporu v žalobe podanej v mene profesorky biológie. Profesorku prepustili kvôli tomu, že odpovedala na otázku študenta ohľadom homosexuality.

Právnici z ADF (Fond Aliancie Obrany) zastupujúci profesorku Sheldonovú sa dohodli, že zamietnu žalobu. Rozhodli sa tak po tom, čo okres súhlasil, že odstráni Sheldonovej záznam o ukončení pracovného pomeru a zaplatí jej 100 tisíc dolárov odškodné.

Okres pôvodne argumentoval, že jeho profesori nemajú právo slobody prejavu v triede. Federálny súd ale toto tvrdenie odmietol a rozhodol, že "učiteľova učebná reč je chránená prvým dodatkom ústavy zákona." Sheldonová teraz vyučuje na inej vysokej škole.

"Profesorov by nemali jednoducho vyhodiť za to, že vykonávajú svoju pedagogickú činnosť. Profesionálne ozrejmenie oboch názorov k téme, ktorá je súčasťou výučby podľa učebného plánu, nie je dôvodom na odvolanie. Profesor má robiť práve to, "  povedal poradca ADF pre služobné spory David J. Hacker.

"Hoci je toto riešenie výhodné pre pani Sheldonovú, my sme stále znepokojení, v záujme všetkých členov fakulty. A to z toho, ako okres vníma slobodu prejavu na akademickej pôde, ako sa k nej vyjadril na súde, čo je v rozpore s jeho politikou."

Skúsená mimoriadna profesorka Sheldonová vyučovala kurz o ľudskej dedičnosti na miestnej vysokej škole v San Jose. Prípad sa začal po tom, ako odpovedala na študentovu otázku o tom, ako dedičnosť ovplyvňuje homosexuálne správanie. Profesorka stručne predstavila pozície z oboch strán a vysvetlila, že problém je zložitý a na pôde vedy stále diskutovaný. Ako súčasť svojej odpovede predniesla výskum známeho nemeckého vedca, ktorý našiel možnú súvislosť medzi prenatálnym stresom a mužskou homosexualitou. V závere uviedla, že "homosexuálne správanie môže byť ovplyvnené aj génmi a životným prostredím."

Škola začala vyšetrovanie po tom, čo študent v triede podal neformálnu sťažnosť. V nej označil Sheldonovej komentáre za "urážlivé a nevedecké". Podľa študenta tiež Sheldonová povedala, že "nie sú žiadne skutočné lesbičky". Sheldonová bola na to navrhnutá správnou radou na vyňatie zo zoznamu preferovaných zamestnacov seniorov a na ukončenie pracovnej zmluvy.

Fakultná politika ohľadom akademickej slobody prejavu uvádza: "Všeobecné blaho závisí na slobodnom hľadaní pravdy a jej slobodnom vyjadrovani, za týmto účelom fakulta a študenti maju právo na úplnú slobodu bádania a prejavu."

Zároveň však okres argumentoval, že Sheldonová "ako zamestnanec nemôže podať žalobu týkajúcu sa Prvého dodatku k Ústave, pretože obžalovaná strana môže usmerňovať jej prejav vo vnútri triedy. Okres tiež musí byť schopný kontrolovať správanie v triedach a prednášky učiteľov".

Kto v skutočnosti nemôže hovoriť?

"Takže zatiaľ čo okres sľúbil slobodu, stále chce právo cenzurovať a trestať fakulty pre prejavy, ktoré sa im nepáčia," povedal Hacker. "To je nebezpečná pozicia a všetky fakulty by mali byť znepokojené, inak sa môžu dostať do rovnakej pasce ako profesorka Sheldonová."

Žaloba Sheldonová versus Dhillon bola podaná advokátmi z ADF ( Fond Aliancie Obrany) s okresným súdom USA pre severný obvod Kalifornie, okres San Jose.

Fond Aliancie Obrany tiež bojuje v mene istého profesora zo štátu Illinois, ktorého prepustili z podobných dôvodov z Urbana-Champaign (UIUC) Univerzity v Illinois. Doktor Kenneth Howell bol potrestaný po tom, čo sa študent sťažoval na Howellov  e-mail študentom v kurze  katolicizmu, kde vysvetlil katolícky postoj voči homosexualite. Študent jeho email nazval "reč nenávisti." Spomínaný email si môžete prečítať tu: http://www.lifesitenews.com/?%2Fnews%2Fdr-kenneth-howell-email-utilitarianism-v-natural-moral-law-on-homosexuality