Parlament EÚ: Kríž, ktorý vyhodili do “komory na haraburdy”, sa vrátil na svoje miesto

1,658
Kultúra smrti

V Bruseli Európskym parlamentom vyhodený kríž sa znova nachádza na ústrednom mieste budovy

Informoval o tom europoslanec Arne Gericke (Strana pre rodinu), cirkevno-politický expert tretej najsilnejšej frakcie Európskych konzervatívcov a reformátorov. Správa parlamentu dala 1,5 m vysoký kríž, ktorý stál od októbra 2014 na hlavnej úrovni sál výborov, odstrániť.

Hovorkyňa parlamentu Marjory van den Broekeová to v máji odôvodnila tým, že kríž stál na mieste vyhradenom pre výstavy umeleckých diel. Náboženský symbol tam vraj „nie je na mieste“. Postavili ho údajne „iba na tichšom a primeranejšom mieste“.

Tam bol kríž podľa poslanca Gerickeho „vopchaný medzi chodbové dvere, starý telefón a hasiaci prístroj“. „To bol nedôstojný priestor podobný komore na haraburdy!“ Poslanec sa preto sťažoval u generálneho sekretára Európskeho parlamentu, Klausa Welleho a žiadal kríž – jediné, čo je v Európskom parlamente prístupné verejnosti – znova postaviť na reprezentatívne miesto.

Poslanec Gericke privítal návrat kríža, pretože „komora na haraburdy nie je miestom pre kríž“:

„Kríž predstavuje kresťanské hodnoty Európy! A tie tu znova našli svoje miesto. Celkom v centre! Pán Boh zaplať! Je to znamenie pokoja, zmierenia a nádeje.“

Tento „kríž Európy“ vytvorili žiaci Vyššej technickej spolkovej školy v rakúskom Welsi.