OĽaNO-NOVA: Protestujeme, aby sa SR podieľala na financovaní potratov

1,732
Kultúra života

Poslanci konzervatívnej platformy hnutia OĽaNO-NOVA dôrazne protestujú proti tomu, aby sa finančné zdroje Slovenska využívali na financovanie potratov v chudobných krajinách

Reagujú tak na výzvu Európskeho parlamentu smerom k členským štátom, aby výrazne zvýšili financovanie do oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia a zriadili medzinárodný fond, z ktorého by sa financovali okrem iného aj potraty.

Členovia konzervatívnej platformy OĽaNO Anna Verešová, Richard Vašečka, Erika Jurinová, Veronika Remišová, Soňa Gaborčáková, Igor Matovič, Marek Krajčí, Martin Fecko, Jozef Lukáč, Miroslav Sopko, Ján Marosz, Eduard Heger sa preto rozhodli vyjadriť protest proti tejto bruselskej iniciatíve.

“Rozvojové krajiny majú predsa oveľa závažnejšie problémy – zlý prístup k pitnej vode, extrémna chudoba, zlá alebo neexistujúca zdravotná starostlivosť, nedostatočná možnosť získania vzdelania, zlyhávajúci štát. Rozvojová pomoc by sa v prvom rade mala využívať na vyriešenie základných problémov krajiny a zlepšenie životnej úrovne obyvateľstva, nie na vykonávanie potratov,” uviedla poslankyňa Anna Verešová s tým, že SR a jej občania dlhodobo a významne podporujú rozvojové krajiny cez rôzne humanitárne zbierky v boji proti chudobe.

Verešová dodala, že v tejto veci bude interpelovať ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD), aby verejnosť informoval, aký postoj presadzuje za Slovenskú republiku v Európskej únii a či budú peniaze slovenských daňových poplatníkov používané na financovanie takej rozvojovej pomoci, ktorá by viedla k vykonávaniu potratov či nútenej sterilizácii.

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO-NOVA Richard Vašečka zároveň vyzval slovenskú vládu, aby presadzovala v EÚ zákaz financovania organizácií, ktoré v rozvojových krajinách pomáhajú s kontrolou pôrodnosti prostredníctvom nútených sterilizácií, vykonania a propagácie umelého potratu.

Podľa OĽaNO-NOVA do spomínaného fondu by mali prispievať členské štáty, pričom zvýšenie prostriedkov z rozpočtu štátov EÚ by malo nahradiť nedostatok finančných prostriedkov, ktorý vznikol v dôsledku krokov vlády Donalda Trumpa. “USA totiž prestali z federálneho rozpočtu financovať organizácie, ktoré v rozvojových krajinách vykonávajú potraty. Proti uvedenému odporúčaniu hlasoval europoslanec Branislav Škripek (OĽaNO-NOVA), ale odporúčanie bolo napriek tomu schválené Európskym parlamentom,” dodali Obyčajní.