Nežidia sú na svete na to, aby slúžili národu Izraela, tvrdí rabín

3,840
Kultúra smrti

Rabín z ultrakonzervatívnej izraelskej vládnej strany Šas Ovadia Jozef vyhlásil, že nežidia sú na svete preto, aby slúžili Židom. Informoval o tom denník Haarec.

Duchovný vodca Šasu v sobotu hovoril o zákonoch týkajúcich sa židovského dňa pokoja šábesu. K tomu, čo v tento deň môžu robiť nežidia, povedal: "Gójovia (hebrejské slovo, ktoré označuje príslušníka nežidovského národa alebo náboženstva, pozn. red.) sa narodili jedine preto, aby slúžili nám. Iné poslanie okrem služby národu Izraela na svete nemajú. Na čo sú pohania potrební? Budú pracovať, orať a žať. My budeme sedieť ako páni a jesť."

K tomu, prečo pohania vôbec žijú tak dlho, vyhlásil: "Pohania sú ako ostatní – musia zomrieť, ale Boh im dal dlhovekosť. Prečo? Predstavte si osla. Keď uhynie, príde človek o peniaze. Je to jeho sluha a preto je mu daný dlhý život, aby pre žida mohol dlho pracovať."

Liga proti ohováriu rabínove slová označilo za príspevok k atmosfére nenávisti a všeobecnej neznášanlivosti. "Znepokojuje nás, že náboženský vodca, a rabín Ovadia Josef zvlášť, káže tieto nenávistné a rozdeľujúce názory," povedal šéf ligy Abraham Foxman.

Rabín vyvolal rozruch v auguste, keď palestínskemu vodcovi Mahmúdovi Abbásovi odporučil, aby "zmizol z tohto sveta", a keď Palestínčanov nazval "diabolskými nepriateľmi Izraela".