Mexický Najvyšší súd legalizoval tzv. manželstvo homosexuálov v krajine

1,519
Kultúra smrti

Mexiko 14. júla (TK KBS) Mexická biskupská konferencia vyjadrila nespokojnosť na rozhodnutím Najvyššieho súdu v krajine. Ten vyhlásil, že zákony jednotlivých štátov, ktoré definujú manželstvo iba ako zväzok muža a ženy, sú diskriminačné a protiústavné. Toto rozhodnutie v podstate legalizuje "manželstvo" homosexuálov vo všetkých 31 tamojších štátoch.

V rozsudku sa uvádza, že "plodenie deti" nie je účelom manželstva, a preto obmedzovanie manželstva iba na heterosexuálne páry je diskrimináciou iných párov, ktoré si prajú uzavrieť manželstvo. Ostatné občianske zákonníky zostanú zatiaľ bez zmeny, ale páry rovnakého pohlavia, ktoré chcú uzavrieť "manželstvo", si môžu domôcť súdného príkazu proti zákonom vyhradzujúcim manželstvo iba pre heterosexuálov.

Mexickí biskupi s rozhodnutím súdu nesúhlasia. Uviedli presvedčenie, že rodiny, založené na manželstve muža a ženy, svojou "reprodukčnou schopnosťou" zaručujú "prežitie spoločnosti". "Ceníme si to, že nikto nemá byť obeťou diskriminácie, ako hovorí prvý článok ústavy, to však neznamená, že by mala byť zmenená podstata manželstva."

Mexiko City schválilo manželstvo osôb rovnakého pohlavia v roku 2009 a urobilo tak ako prvá jurisdikcia v Latinskej Amerike. Najvyšší súd tento zákon v roku 2010 potvrdil a nariadil všetkým ostatným štátom, aby uznávali manželstvá uzatvorené v hlavnom meste. Tento zákon bol schválený napriek silnému odporu zo strany Arcidiecézy Mexico City. (Zdroj: Catholic Herald / Krátené).