Le Penová žiada zrušiť EU

1,731
Kultúra života

Európska únia by podľa Le Penovej mala zahŕňať obrovský priestor od Brestu po Vladivostok

Európsku úniu nemožno zlepšiť, myslí si europoslankyňa, líderka francúzskeho Národného frontu Marine Le Pen. Podľa jej slov, dnešnú EÚ treba demontovať.

"Mojim cieľom je kompletná transformácia Európy a následne rozpustenie EÚ," povedala Le Penová. "Základná otázka spočíva v tom, či je možné Európsku úniu zlepšiť, či je možné ju povzdvihnúť a ja neverím, že sa to dá."

Podľa slov Le Penovej v súčsnosti je EÚ podobná bývalému Sovietskemu zväzu, uvádza Itar-Tass. "Samozrejme, EÚ sa dá zachrániť, ak vráti národným štátom suverenitu, povolí obnoviť štátne hranice, opustí euro. Dobre, ale to už nebude Európska únia," myslí si Le Penová. "Je to to isté, ako keby v Sovietskom zväze bolo povolené súkromné vlastníctvo, boli povolené politické strany a slobodná politická súťaž. Všetko by to bolo veľmi pekné, ale to už by nebol Sovietsky zväz. A v našom prípade je to to isté."

Líderka Národného frontu tiež vyzvala na opustenie spoločnej meny. "Za prvé, nemyslím si, že spoločná mena je spoľahlivá. Nejaví sa takou, celý čas sa zaoberáme iba tým, že ju zachraňujeme. Celý čas ju iba zachraňujeme a zakaždým je to drahšie a drahšie," povedala Le Penová. "Cena tejto záchrany sa už pohybuje v desiatkach miliárd eur." Podľa jej slov si Francúzsko už nabralo pôžičky vo výške 70 miliárd eur, len na to, aby euro zachraňovalo. "A preto to s eurom vyzerá beznádejne," kritizovala. "Je to obrovské bremeno pre našu ekonomiku, export, pre zamestnanosť."

Podľa názorov, ktoré vidieť v spoločnosti, francúzski voliči a ekonomické kruhy "už začali meniť svoj názor na euro." "Avšak, musíme presvedčiť ešte" našich susedov, myslí si Le Penová. Už dnes sa dvíha odpor proti euru v Nemecku a Taliansku, zajtra sa to isté dá čakať v Španielsku a Portugalsku.

Predsedníčka Národného frontu v tejto súvislosti povedala, že "treba demontovať súčasné štruktúry EÚ a namiesto nich vybudovať Európu národov. Už dlho hovoríme o priestore od francúzskeho Brestu po Vladivostok," pripomenula. "Takou videl Európu generál de Gaulle a my rozvíjame a pokračujeme v jeho myšlienkach. Táto Európa národov by samozrejme zahŕňala i Rusko," uistila Le Penová.