Kardinál Burke bol poverený bojovať proti slobodomurárom

2,073
Kultúra života

Pápež František poveril kardinála Raymonda Burkeho patróna Rádu maltézskych rytierov, aby zasiahol proti slobodomurárskym vplyvom v ráde. Informoval o tom vatikánsky expert Edward Pentin v článku pre internetové vydanie National Catholic Register.

Kardinál Burke bol 10. novembra 2016 na súkromnej audiencii u pápeža Františka. Pápež bol vzhľadom na rozdeľovanie kondómov a orálnej antikoncepcie nadáciou rádu „Malteser International“, veľmi znepokojený. Na stretnutí hovoril František aj na tému slobodomurári. Jasne povedal, že nechce nijaký vplyv slobodomurárov v Ráde maltézskych rytierov a od kardinála Burkeho očakáva príslušné opatrenia, ako informoval Pentin. 

V liste z 1. decembra pápež nanovo zdôraznil povinnosť patróna napomáhať spiritualitu rádu a ukončiť všetky spojenia so skupinami a praktikami, ktoré sa priečia morálnemu zákonu.

Pápež František v minulých rokoch viackrát poukázal na nebezpečenstvá slobodomurárstva a na ich nepriateľstvo voči Cirkvi. Pri stretnutí s mládežou v rámci pastoračnej návštevy v Turíne v júni 2015 František povedal:

„Koncom 19. storočia vládli najhoršie podmienky pre rozvoj mládeže: Slobodomurári boli na vrchole, Cirkev nemohla nič robiť, existoval »pohŕdači farárikmi« a aj satanisti … Bol to jeden z najhorších okamihov a aj jedno z najhorších miest Talianska. Ale ak si chcete urobiť peknú domácu úlohu, tak si zistite, koľko svätých mužov a žien v tej dobe vyrástlo! Prečo? Pretože si všimli, že vzhľadom na túto kultúru, tento spôsob života musia plávať proti prúdu.“

V interview na spätnom lete zo Svetových dní mládeže v Riu de Janeiro v júli 2013 k homosexualite povedal: „Ten vlastný problém je, ak sa z tejto tendencie, urobí lobby: Lobby chamtivcov, lobby politikov, lobby slobodomurárov – toľké lobby. To je pre mňa závažnejší problém.“

pozn. šéfredaktora: nenechajte si ujsť k téme SLOBODOMURÁRI:

STOP zahmlievaniu. Cirkev o slobodomurároch stručne a jasne

1917: na sviatok Fatimy pochodujú slobodomurári Rímom a Maximilian Kolbe to sleduje!