HUMÁNNA ALTERNATÍVA získania kmeňových buniek - KRV Z PUPOČNÍKA, zlepšila zdravotný stav dieťaťa

3,766
Kultúra života

VEĽKÁ BRITÁNIA, Londýn, 10. november 2010(LifeSiteNews.com) - Zdravotný stav trojročného dieťaťa s obrnou v Británii sa po liečbe tkanivami z kmeňových buniek odobraných z pupočníkovej šnúry zmrazenej po narodení zlepšil. V novembri o tom informoval denník Daily Mail. Sasha Browneová je doteraz prvé britské dieťa liečené kmeňovými bunkami z pupočníka. Podľa rodičov sa jej zdravotný stav zlepšil.

 Rodičia Tania a Richard Browneovci povedali médiám, že vďaka liečbe, ktorú Sasha dostala na súkromnej klinike vo Francúzsku, sa jej zlepšila motorika, zrak a aj schopnosť rozprávať.

 „Jej chôdza je ďaleko lepšia ako predtým. A pozrite sa na jej ruku, keď som ju videl naposledy, bola úplne zovretá. Teraz sa pohybuje čoraz viac,“ povedal otec. „Cítime, že nastalo všeobecné zlepšenie v jej motorike a pravdepodobne sa zlepšil aj jej zrak a rozumové schopnosti,“ dodal.

 „Nevieme naisto povedať, že je za tým infúzia kmeňových buniek. Ale my a Sashin terapeut vnímame, že zlepšenie je potenciálne oveľa rýchlejšie než u iných detí s podobnými schopnosťami.“

 Poprední vedci v oblasti krvných tkanív považujú krv odobratú z pupočníka za jeden z najbohatších zdrojov kmeňových buniek v ľudskom tele. Zatiaľ čo financovanie prúdi najmä do výskumu kmeňových buniek získavaných z ľudských embryí, výskum krvi z pupočníka si pomaly získava uznanie ako etická alternatíva na záchranu životov a liečenie chorôb.

 Profesor Colin McGuckin, riaditeľ Výskumného ústavu pre bunkovú terapiu vo francúzskom Lyone, nedávno pre magazín Moderná medicína povedal:

 „Pred dvadsiatimi rokmi bola pupočníkovou metódou liečená len hrsť ochorení. Vďaka pokroku sa týmto spôsobom v poslednom čase lieči viac ako 80 chorôb. Pokroky, ktoré sa dosiahli sú ohromujúce.“

 V  súvisiacej správe sa uvádza nový výskum ukazujúci súvislosť medzi umelým oplodnením (metóda IVF, t.j. in vitro fertilizácia, pozn. prekl.) a zvýšeným rizikom mozgovej obrny u dieťaťa.

Výskumníci na Univerzite Arthaus v Dánsku zistili, že deti počaté metódou IVF mali po narodení dvakrát vyššiu pravdepodobnosť ochorenia detskou mozgovou obrnou než ostatné.

 Magazín „Ľudská reprodukcia“ uviedol, že riziko by bolo oveľa vyššie, ak by sa do výskumu zaradili aj faktory ako je fajčenie matiek počas tehotenstva alebo vyšší vek.

 Hilary White