Gay Pride útočí - na pochode bude zosmiešnovať manželské zväzky

4,265
Kultúra smrti

Dúhový PRIDE Bratislava štartuje tohto roku 9. júna o 13.00 na Námestí slobody. Podujatie s podporou primátora mesta Milana Ftáčnika bude slávnostne otvorené troma symbolickými svadbami na pódiu.
 
Svoje "áno" si povie ženský, mužský i žensko-mužský pár, aby tak spoločne upozornili na absenciu legislatívnej úpravy pre LGBT ľudí (lesbické ženy, homosexuálnych mužov, bisexuálov a transsexuálov, pozn. TASR) a zároveň verejne oslávili svoj partnerský zväzok. TASR o tom informovala hovorkyňa a zároveň výkonná riaditeľka podujatia Romana Schlesinger.
 
"Podpora pána primátora Ftáčnika nás teší už druhý rok po sebe. Myslíme si, že je to jeden z najdôležitejších signálov, ktoré môže samospráva vyslať smerom ku svojim občanom a občiankam. Bratislava sa tak stáva otvoreným európskym mestom, reprezentovaným primátorom, ktorý podporuje menšiny a znevýhodnené skupiny. Oceňujeme tento postoj," hovorí Schlesinger.
 
Osobnosti aj ambasády
 
Dúhový PRIDE Bratislava podporia podľa nej desiatky zahraničných ambasád, európski poslanci a poslankyne a desiatky mediálne známych osobností slovenskej kultúry a verejného života, ktorí zdieľajú odkaz podujatia.
"Patria medzi nich i Judita Hansman, Kristína Farkašová, Nikita Slovák, Ivan Binďo Bindas, Michael Szatmáry, Oľga Záblacká, Erik Binder, Martin Poliačik, Juraj Droba či hudobné formácie ako Milan Konfáter Band, Hugo Čávez Band, Billy Barman, Vanda, Miss Angelika, Boboš Procházka, Marek Wolf, skupina Afro Campana a ďalší," menovala hovorkyňa.
 
"K podpore Dúhového PRIDE sa hlási čoraz viac ľudí, niektorí sa nám ozývajú sami, pretože pociťujú potrebu pripojiť svoje meno k nášmu snaženiu a cieľom. Tešíme sa tejto podpore a faktu, že čoraz viac osobností zdieľa hodnoty otvorenej spoločnosti a rovnakých práv pre všetkých," vyjadrila sa Andrea Fridmanská, hudobná produkčná Dúhového PRIDE.
 
Sprievodné podujatia
 
Séria podujatí, ktoré sprevádzajú Dúhový PRIDE Bratislava, sa začne už 25. mája o 18.00 pripojením LGBT komunity ku každomesačnej pravidelnej cyklojazde Critical Mass.
 
Cyklojazda štartuje z námestia SNP a do pedálov pre myšlienku PRIDE sa pridajú i zahraniční ambasádori a ambasádorky, slovenské celebrity či iné známe osobnosti. Podujatie je rovnako ako Dúhový PRIDE a jeho Týždeň sprievodných podujatí otvorené pre verejnosť.
 
Dúhový PRIDE Bratislava 2012 je slovenským pochodom za zrovnoprávnenie gejov, lesieb, bisexuálnych a transgender ľudí. Organizuje ho občianske združenie Queer Leaders Forum spolu so skupinou nezávislých aktivistiek a aktivistov.