Evanielici píšu primátorovi Bratislavy "Duhový Pride? Nemáte mandát na ich podporu!"

2,659
Kultúra života

V Bratislave, dňa 22.5.2012

"Vážený pán primátor,
dovoľujeme si obrátiť sa na Vás s dôverou ako na človeka, ktorý vo svojom predvolebnom programe presadzoval  zvýšenie spoluúčasti  občanov na  rozhodovaní  mesta  (napríklad vo  forme verejných diskusií) a ktorý vo svojej vízii označil Bratislavu ako mesto pre rodiny s deťmi.

Oceňujeme prácu a aktivity,  ktoré ste doposiaľ  vykonali  pre  rozvoj  nášho mesta.  Taktiež
vnímame Vašu  snahu o demokratizáciu  samosprávy  a Vaše  výrazné presadzovanie  zmeny  na participácii  občanov pri   rozhodovaní  v dôležitých verejných otázkach nášho mesta.  Ako občania Bratislavy sa obraciame na Vás s nasledovnou záležitosťou.

Z verejne publikovaných informácií sme sa dozvedeli  o príprave Dúhového   pochodu 2012 v Bratislave. Podľa toho, ako uvádza jeho organizátor, toto podujatie má podporu primátora mesta a bude   otvorené   tromi   symbolickými   sobášmi   (mužsko-mužského,   žensko-ženského   a mužsko-ženského páru).

Voči vyjadreniu podpory zo strany primátora mesta máme vážne výhrady. Ide totiž o aktivitu, ktorá podnecuje snahy, ktoré v našej krajine nemajú ani legislatívnu podporu, ani morálne zázemie, ba   ani   dlhodobú   spoločensko-historickú   tradíciu.  Navyše   výrazne   zasahujú   do   statusu   rodiny,  podpora   ktorej   patrila   k Vašim  predvolebným  pilierom.   Nejedná   sa   totiž   o podporu   „bežného“ kultúrneho, športového alebo iného podujatia, nad ktorými primátori a starostovia preberajú záštitu.

Myslíme si,  že v tak celospoločensky závažnej  problematike,  volený zástupca občanov   – primátor, by mal poznať názor občanov – či chcú, alebo nechcú, aby bola vyjadrená ich podpora takémuto podujatiu prostredníctvom úradu primátora mesta. 
Ako občania tohto mesta sa obraciame na Vás a chceme Vás požiadať o zrušenie verejnej podpory primátora mesta tomuto podujatiu. K našej žiadosti nás vedú nasledovné dôvody:
  

  1. Podľa   zverejnených   informácií   organizátorov   podujatie   bude   otvorené   tromi   symbolickými sobášmi   (mužsko-mužského,   žensko-ženského a mužsko-ženského  páru).  Podľa Zákona  č.   36/ 2005   Z.   z.   o rodine   platného   v SR,   v čl.   1   sa   uvádza:   „Manželstvo   je   zväzok  muža   a ženy. Spoločnosť tento jedinečný zväzok chráni a napomáha jeho dobru. [...] Hlavným účelom manželstva je   založenie   rodiny   a riadna   výchova   detí.“   (Táto   časť   zákona   je   súčasťou   aj   aktuálneho Programového vyhlásenia vlády SR). Sme   si   vedomí,   že   symbolickým  sobášom  nie   je   formálne   porušený   spomínaný   článok Zákona o rodine, je to však verejné vyjadrenie nerešpektovania platných zákonov SR.
  2. Snahy   o zmenu   definície   manželstva   formou   nerešpektovania   platného   zákona   sú nedemokratické. Ide totiž o tak zásadnú zmenu, ktorá by si vyžadovala rozsiahly celospoločenský dialóg a odborné diskusie v oblasti psychológie a práva. Doposiaľ v našej novodobej demokratickej histórii ani jeden z primátorov mesta Bratislava nedostal voličský mandát na základe toho, že by mal vo svojom predvolebnom programe túto zmenu ako svoju programovú prioritu.
  3. Ako kresťania, ktorí uznávame tradičný model chápania manželstva ako zväzku muža a ženy, sa Vaším aktom cítime obídení, vylúčení z dialógu, ktorý je veľmi závažný pre spoločnosť a takisto pre nás a pre naše rodiny. Podľa nás, prejavením Vašej podpory pochodu, ako autorita mesta, dávate pozitívne stanovisko k hodnotám, ktoré nie sú v tomto meste majoritne uznávané a ktoré  narušujú základné   hodnoty   kresťanstva   –  manželstvo   a rodina.   Dúhovým  pochodom  budú   totiž   vážne dehonestované a spochybňované. 

Rešpektujeme právo slobody prejavu každého občana, dôstojnosť každého človeka a jeho jedinečnú a  neopakovateľnú  hodnotou.  Domnievame  sa  však,   že  je potrebné  rozlišovať  medzi manželstvom a jeho postavením pevne zakotvenom v právnom systéme našej  krajiny a snahami o radikálnu zmenu v pohľade na manželstvo a rodinu spôsobom, akým sa o to snažia organizátori podujatia.

Ako kresťania v tomto meste sme kedykoľvek pripravení k otvorenej konštruktívnej diskusii."

S úctou,

Mgr. Martin Šefranko, predsedajúci zborový farár Cirkevného zboru ECAV na Slovensku Bratislava
RNDr. Mgr. Ján Szőllős CSc., predseda Rady BJB v SR, kazateľ cirkevného zboru BJB Palisády
Ján Lacho, biskup Apoštolskej cirkvi v SR
Mgr. Mário Tomášik, predseda občianskeho združenia Informačné centrum Spoločenstva pri Dóme sv.
Martina
Mgr. Gabriella Kopas, kazateľka cirkevného zboru ECM Bratislava – mesto
Mgr. Ján Hroboň, farár cirkevného zboru ECAV na Slovensku Bratislava - Dúbravka
Mgr. Michal Kevický, kazateľ cirkevného zboru BJB Viera
Mgr. Ing. Pavol Zsolnai, senior pastor cirkevného zboru AC Bratislava
Igor Rosa, pastor, občianske združenie Christiana SK
Mgr. Marek Nikolov, predseda občianskeho združenia Pastor bonus
Marek Riečan, kazateľ bratislavských zborov CASD
Mgr. Martin Ilavský, konateľ občianskeho združenia Kresťanské centrum Prielom
Peter Kozár, pastor Kresťanského zboru v Rači
Ing. Peter Švec, predseda ICEJ Slovensko
Ing. Peter Čuřík, vedúci občianskeho združenia Slovo života international
Mgr. Peter Mozola, evanjelický kaplán, vedúci Univerzitného pastoračného centra Mosty
Pete Miller, správca, International Baptist Church Bratislava 
MUDr. Marek Krajčí, riaditeľ občianskeho združenia Kresťania v meste
 

 

Primátor hlavného mesta SR Bratislavy
Doc. RNDr. Milan Ftáčnik, CSc.
Hlavné mesto SR Bratislava
Primaciálne nám. 1
814 99 Bratislava