Emeritný arcibiskup Ján Sokol odmieta obvinenia

2,993
Neutral


Ján Sokol v dnešnom vyhlásení pre médiá vysvetlil, že jeho priatelia - bezdetní manželia z USA, v testamente rozhodli, že svoj majetok odkážu na charitatívne ciele.
 
Bratislava 23. júla (TASR) - Emeritný trnavský arcibiskup Ján Sokol odmieta, že by pochybne poslal milióny eur občianskemu združeniu, ktoré zastupuje jeho synovec. O prípade informoval minulý týždeň denník Sme. 
 
Sokol v dnešnom vyhlásení pre médiá vysvetlil, že jeho priatelia - bezdetní manželia z USA, v testamente rozhodli, že svoj majetok odkážu na charitatívne ciele. Sokol spolu s ďalšími troma kardinálmi bol podľa vlastných slov poverený rozdelením každoročných výnosov z dedičského fondu a dozorovaním nad použitím týchto financií.
 
Keďže jedným zo zámerov bolo postaviť domov pre dôchodcov a starých ľudí, bolo založené občianske združenie a účet v banke, na ktorý po začatí stavby previedol 20 miliónov korún, vysvetľoval ďalej Sokol. Proces výstavby domova bol podľa neho otvorený a transparentný. "O všetkých týchto skutočnostiach bol informovaný môj nástupca, ktorý všetky vysvetlenia bez výhrad prijal," napísal Sokol. 
 
Podľa trestného oznámenia audítorky, o ktorom denník Sme informoval, nebola táto 20-miliónová transakcia zaznamenaná v účtovníctve. "Obrátila som sa na vedenie arcidiecézy, či má bližšie informácie," napísala podľa Sme audítorka. Diecéza jej predložila darovaciu zmluvu, podľa ktorej mali byť peniaze pre občianske združenie Metropolitánik. Darovacia zmluva nebola zaprotokolovaná v účtovníctve. "Podľa informácií od vedenia diecézy ju dodatočne predložil emeritný arcibiskup Ján Sokol," tvrdila audítorka. 
 
Denník ďalej informoval, že audítorka vyhodnotila ako podozrivú aj transakciu pri predaji pozemku cirkvi na Zlatých pieskoch v Bratislave spoločnosti Tesco. Za pozemok mala firma zaplatiť v dvoch splátkach v rokoch 2005 a 2009. V prvom prípade išlo o 3,6 milióna libier poukázaných na účet cirkvi v Citibank, ktorý nebol vedený v oficiálnom účtovníctve. "Celá transakcia bola rozdelená na kúpnu cenu a finančný dar cirkvi," napísala podľa Sme audítorka. Z dokumentov predpokladala, že dar poslali na účet do Vatikánskej banky. Vlastníkom účtu bol Ján Sokol a podľa audítorky vyhlásil, že je jeho súkromným majetkom, informoval denník. Z tohto účtu neskôr prišlo 339.000 dolárov na účet Unicredit Trnavskej arcidiecézy. Či išlo o celú darovanú sumu, nie je zrejmé. Sokol v dnešnom stanovisku tvrdil, že celá transakcia prebehla transparentne a podľa zákona a bola riadne schválená a dozorovaná Ministerstvom financií SR.